Kepta žąsis

Autorius Svajojantis Olandas

O būna ir taip!… Mėsos patiekalai nėra tas produktas su kuriuo esu pakankamai „susidraugavęs“. Tuo labiau su tokiu dideliu paukščiu kaip žąsis! Visada yra šiek tiek nerimo ir nežinomybės kaip paruošti ir nesugadinti mėsos. Kaip parinkti tinkamus prieskonius ir atskleisti mėsos skonį. Galiausiai, kiek laiko kepti! Nes kepa visi tikrai labai įvairiai… Skiriasi laikas ir jo trukmė. O kur dar skirtingos orkaitės, su savo skirtingais kepimo režimais.

Bet labai džiaugiuosi, kad „Lapino puota“ suteikia galimybę eksperimentuoti ir išbandyti bei iškelti sau šiokius tokius iššūkius.

Ne visada jie būna itin sėkmingi. Ir labai dvejojau, ar verta dalintis receptu. Bet juk būna ir taip! Kai pavyksta ne taip idealiai kaip nori. Ir tokia yra realybė. Tad dalinuosi taip kaip yra. Taip kaip pavyko… Taip kaip kartais nutinka ne man vienam. Neslėpsiu to, nes viskas labai žmogiška ir net tokios nesėkmės gali išmokyti tam tikrų dalykų.

Patiekalas nebuvo sugadintas. Buvo valgomas ir skanus! Tik maža smulkmenėlė – viskas per daug apskrudo ir perskrudo! Bet odelės aš ir taip nevalgau, tad man tai buvo mažas nuostolis.

Tad bandykit, eksperimentuokit ir per daug nenusivilkit, jei kas nors nepavyko!

Žinokit, nepavyksta ir man!

Gražaus ir saulėto penktadienio!

Apie receptą: nors ir su šiokiomis tokiomis nesėkmėmis, bet žąsis iškepė puikiai! Buvo skani ir patiko! Derėjo ir naudojami prieskoniai. O iškepusios cinamonu padengtos kriaušės, suteikė „paguodą“ dėl neparuošto padažo, kuris būtų puikiai derėjęs.

Pastabos ir patarimai:
• Rekomenduojama pašalinti išorėje esantį odos perteklių, kuris yra abiejuose žąsies galuose. Aš praleidau šį žingsnį ir to nedariau. Tik tuomet reikia pagalvoti kaip „sutvarkyti“, kad bekepant ta oda nemaišytų ir neperkeptų. Aš tam naudojau medinius iešmelius.
• Paukštį surišau, kad bekepant nemaišytų atsikišusios galūnės.
• Kepant žąsį, būtinai naudokite kepimo skardą ar indą ir padėkite po kepamu paukščiu į kurį galėtų subėgti riebalai. Į indą galite pripilti vandens, kad riebalai nedegtų ir neskleistų dūmų.
• Kitą kartą praleisčiau stipresnį kaitinimą pačioje kepimo pradžioje. Žąsis labai greitai pradėjo ruduoti ir nors vėliau apdengiau folija, paukštis vis tiek per daug apkepė.
• Aš negaminau jokio padažo, bet labai rekomenduoju patiekti šalia. Būtų buvę dar skaniau!
• Aš naudojau Dižono ir grūdėtas garstyčias, Jūs galite naudoti tik vienos rūšies.
• Naudokite skystą medų arba pašildykite. Bus lengviau sumaišyti su kitais ingredientais.
• Įdaryti žąsį galite ne tik kriaušėmis, bet ir obuoliais.
• Jei lieka marinato, jį galite supilti į žąsies vidų arba laikas nuo laiko apšlakstyti kepamą paukštį.


Kepta žąsis

O būna ir taip!… Mėsos patiekalai nėra tas produktas su kuriuo esu pakankamai „susidraugavęs“. Tuo labiau su tokiu dideliu paukščiu kaip žąsis! Visada yra šiek tiek nerimo ir nežinomybės kaip… Karštieji patiekalai karštieji patiekalai, mėsos patiekalai, kriaušės, žąsis, paukštiena, žąsiena, cinamonas, balzamiko actas, garstyčios, medus European Atsispausdinti
Porcijos: 6-8 Gaminimo laikas:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Įvertinimas 5.0/5
( 2 Balsavo )

Ingredientai

apie 5 kg žąsis (naudojau "Lapino puota)

Marinatui:
60 g balzamiko acto
45 g garstyčių
90 g medaus
20 g Himalajų druskos
1 arb.š. maltų pipirų

Įdarui:
2-3 vidutinio dydžio kriaušės
1 valg.š. rudojo cukraus
1 arb.š. malto cinamono
½ arb.š. druskos
¼ arb.š. maltų pipirų

Gaminimo instrukcijos

Marinatas:
• Iš žąsies vidaus pašalinkite maišelį su vidaus organais.
• Gerai išplaukite žąsies vidų ir išorę.
• Nusausinkite popieriniais rankšluosčiais.
• Nedideliame indelyje sumaišykite balzamiko actą, garstyčias, skystą medų, druską ir maltus pipirus.
• Viską gerai išmaišykite iki vientisos masės.
• Žąsį padėkite į kepimo indą (taip bus patogiau aptepti) ir paruoštu marinatu aptepkite tiek išorę, tiek vidų.
• Palikite marinuotis per naktį.
• Kitą dieną ištraukite žąsį iš šaldytuvo likus porai valandų iki kepimo (paukštis turi būti kambario temperatūros).

Įdaras:
• Kriaušes supjaustykite į keturias dalis.
• Apibarstykite cukraus, cinamono, druskos ir pipirų mišiniu.
• Įdarykite žąsį ir atidėkite į šalį.

Kepimas:
• Žąsies odą, nepažeidžiant pačios mėsos, subadome mediniu iešmeliu.
• Paruoštą paukštį perkeliame ant metalinių grotelių.
• Įkaitiname orkaitę iki 220°C temperatūros.
• Žasį, paskutinį kartą, aptepame likusiu marinatu ir pašauname į orkaitę.
• Po žąsimi būtinai padėkite kepimo skardą ar kitą indą nubėgti riebalams.
• Kepkite 10 minučių (viršus + apačia).
• Jei matysite, kad oda per daug tamsėja – apdenkite paukštį folija.
• Po 10 minučių, orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 170°C temperatūros ir toliau kepkite 2 val. 30 minučių.
• Kai žąsis iškeps, leiskite jai 15-20 minučių pastovėti kambario temperatūroje ir tik tada pjaustykite.
• Patiekite su bulvių koše, keptomis bulvėmis, ryžiais ar kitu garnyru. Nepamirškite salotų ar kitų daržovių.

Receptas sukurtas bendradarbiaujant su „Lapino puota“

0 Komentarų
0

Jums taip pat gali patikti

Palikite atsiliepimą