Kai mintys kovoja su pasirinkimais saldu ar sūru? Dažnu atveju gali būti taip, kad bus saldu 🙂 Bet, kadangi dar visai neseniai kepiau saldžią tartą su kriaušėmis, tai pasirinkimas buvo šiek tiek lengvesnis. Nugalėjo ši tarta su cukinijomis. Tuo labiau, kad labai norėjau dar spėti iškepti ką nors iš cukinijų. Juk kiekvienais metais ką nors kepu, ar tai būtų saldu, ar sūru, kas nors naujo ar jau laiko patikrinto. O šiais metais dar neteko. Nieko. Tad taisau padėtį ir dalinuosi šiuo receptu.
Receptas nėra sudėtingas. Tik pareikalaus šiek tiek laiko. Juk laiko reikia viskam. Jei norite galima suskirstyti darbus net per pora dienų. Vieną dieną pasigaminate trapios tešlos krepšelį, kitą dieną-įdarą ir kepate. Lengviau, paprasčiau.
Tačiau nepaisant to, kad jau iškepiau šią tartą, o kepiau dar ir saldžią… Tai mintyse man jau vėl dėliojasi planai ką būtų galima iškepti. Ir šįkart noriu-nenoriu, bet jau tikrai bus kas nors saldaus 🙂 Kažkoks tartų metas! Ar kaip tai reikėtų pavadinti?…
O Jums patinka tartos ir panašūs kepiniai? Ar visa tai per daug laiko atimantis užsiėmimas?
Apie receptą: man patinka tokie nesaldūs pyragai, kuriuose daug įdaro ir sūrio, tad kepu ir tikrai dar ką nors kepsiu ateityje. Niekada negalvojau, kad sugalvosiu įdarą gaminti su cukinijomis, bet kodėl gi be? Juk skanu! Turbūt todėl ir patinka man šios tartos, nes pasitelkus lašelį fantazijos, galima sukurti ypatingus skonius 🙂
Pastabos ir patarimai:
• Jei neturite kombaino, tą galima atlikti maisto smulkintuvo pagalba. Jei neturite ir jo, tuomet dirbkite rankomis. Tai užtruks ilgiau, bet vis tiek pavyks. Tik neleiskite tešlai per daug sušilti ir per ilgai neminkykite tešlos.
• Tešlą iškočiokite didesnio dydžio nei kepimo forma. Tešlos likutį pašalinkite aštraus peilio pagalba. Vėliau likučius galėsite išsikepti kaip sausainiukus pakramsnojimui 🙂
• Tešlą būtina palaikyti šaldytuve. Taip bus lengviau dirbti. Galite palaikyti ir per naktį.
• Tešlos neformuojame į rutulį!!! Pirmiausia išsikočiojame, o tik vėliau perkeliame į šaldytuvą.
• Tešlą galite gaminti ir šiek tiek kitaip: pirma išsikočiokite, palaikykite šaldytuve ir tik tada perkelkite į formą. Jei tešla per daug sukietėjo, leiskite jai šiek tiek sušilti ir tuomet perkelkite į kepimo formą. Jei tešla vietomis įtrūks ar kitaip deformuosis, viską galėsite pataisyti rankomis. Nepergyvenkite 🙂
• Jei tešla atrodo jau pakankamai apkepusi tai dar nereiškia, kad ji gerai iškepė viduje. Kepdami atkreipkite į tai dėmesį ir neištraukite per anksti.
• Kitą kartą įdarą ruoščiau paprasčiau. Pakepinčiau tik svogūną arba ir tai praleisčiau. Cukiniją sutarkuočiau, sumaišyčiau su druska ir vėliau gerai nuspausčiau. Man atrodo taip dar greičiau ir patogiau 🙂
• Aš pradėjau naudoti keramikinius žirnius. Tai apsaugo nuo tešlos iškilimo ir suskilimo. Dar eksperimentuoju kaip jie man patinka, tad ateityje dar pranešiu, ar pasiteisino 🙂
Ingredientai
Tešlai:
250 g miltų
120 g sviesto
50 g Parmezano
1 vidutinio kiaušino
1-2 valg.š. vandens
¼ - ½ arb.š. druskos
Įdarui:
1-2 nedidelės cukinijos (mano bendras svoris buvo 760 g)
2 arb.š. druskos
1 svogūno
150 g grietinėlės
60-100 g sūrio
4 vidutinių kiaušinių
30 g sviesto
1 valg.š. aliejaus
¼ - ½ arb.š. druskos
¼ arb.š pipirų
žiupsnelio krapų
Gaminimo instrukcijos
Tešlos paruošimas:
• Į kombaino indą (antgalis mentelė) suberkite miltus, druską. Išmaišykite.
• Sudėkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir maišykite, kol gausite smulkius trupinius.
• Įmuškite kiaušinį ir supilkite ledinį vandenį. Maišykite tik, kol ingredientai susijungs.
• Suberkite tarkuotą sūrį ir lengvai išmaišykite.
• Kepimo skardą (20 cm) ištepkite sviestu.
• Paruoštą tešlą iškočiokite tarp dviejų kepimo popieriaus lapų ir atsargiai perkelkite į kepimo skardą.
• Dugną ir formos kraštus išlyginkite. Tešlos perteklių nupjaukite aštriu peiliu.
• Pagrindą subadykite šakute.
• Į vidų įtieskite kepimo popieriaus lapą ir paskleiskite keramikinius žirnius.
• Taip palikite šaldytuve nuo 30 min. iki 2 val. (uždenkite plėvele)
• Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros (režimas viršus-apačia)
• Kepkite apie 15 min. Iš formos ištraukite kepimo popierių su keramikiniais žirniais ir kepkite dar apie 5 minutes, kol lengvai apskrus.
• Išimkite iš orkaitės ir leiskite atvėsti.
arba
• Tešlą galite gaminti ir šiek tiek kitaip: pirma išsikočiokite, palaikykite šaldytuve ir tik tada perkelkite į formą. Jei tešla per daug sukietėjo, leiskite jai šiek tiek sušilti ir tuomet perkelkite į kepimo formą. Jei tešla vietomis įtrūks ar kitaip deformuosis, viską galėsite pataisyti rankomis. Nepergyvenkite 🙂
Idaro paruošimas:
• Įkaitinkite keptuvę ant silpnos ugnies su aliejumi ir sviestu.
• Cukinijas sutarkuokite burokine tarka ir apibarstykite 2 arb.š. druskos.
• Svogūnus susmulkinkite ir pakepinkite keptuvėje, kol suminkštės.
• Suberkite tarkuotas cukinijas ir karts nuo karto pamaišydami pakepinkite apie 5-10 min, kol dalis vandens nugaruos.
• Leiskite atvėsti.
• Atskirame inde išplakite kiaušinius, grietinėlę, druską, pipirus ir krapus.
• Paruoštą plakinį sumaišykite su sūriu, cukinijomis ir svogūnu.
• Paruoštą masę perkelkite ant iškepto tartos pagrindo.
• Kepkite 30-45 minutes arba tol, kol įdaras sutvirtės ir gražiai apkeps.
• Iškeptą tartą palikite formoje, kol šiek tiek atvės ir sutvirtės.
• Valgykite tiek šiltą, tiek jau atvėsusią.