Vis galvojau, ar dalintis šiuo receptu… Pirmą kartą juos kepdamas tikėjausi šokoladinių keksiukų. Purių, minkštų, tirpstančių burnoje ir ilgai išlaikančių savyje šviežumo pojūtį.
Kol buvo ką tik iškepti, mėgavausi jais su stikline pieno. Minkšti, purūs, bet tuo pačiu daug sotesni ir šiek tiek sunkesnės tekstūros nei mums įprastai žinomi keksiukai. Bet keksiukus, mes, dažnu atveju mėgstame puošti kremo kepurėlėmis, o šiuos palikau tokius, kokie jie yra. Kitą dieną, jie ne mažiau minkšti ir purūs, bet tekstūra jau tikrai sunkesnė ir norisi juos perpjauti per pusę ir užsitepti šokoladinio kremo, sūrios karamelės ar paprasčiausio sviesto.
Maži šokolado gabaliukai priduoda tekstūros, o kvapieji pipirai-šiek tiek pikantiško ir kitokio skonio ir aromato. Negalėčiau pasakyti, kad stipriai jutau tuos prieskonius, bet bent jau įsivaizdavau, kad čia jų tikrai yra 😀 Juos nusipirkau dar prieš žiemos šventes ir kadangi „kepiau“ tokius kalnus meduolių, kuriuose turėjo būti šie prieskoniai, tai jie taip ir liko nepanaudoti… Pamiršau. Ups! 😛
Tuomet pradėjau svarstyti kaip juos pavadinti. Nenorėjau jų vadinti keksiukais, nes keksiukus aš įsivaizduoju šiek tiek kitokius. Tad beliko pavadinti „mafinais“. Dar ir čia šiek tiek reikėjo pasidomėti. Vieni vadina ir rašo „mafinai“, kiti-„mufinai“, dar treti visai nepripažįsta šio žodžių iškraipymo ir rašo tiesiog „muffin“. Nepatingėjau ir net nuėjau pažiūrėti ką apie tai rašo mūsų „Valstybinė lietuvių kalbos komisija“. Ir, jei jau nenorime jų vadinti keksiukais (o aš šį kartą būtent ir nenoriu), tai belieka „mafinas“.
Mafinas, tai mafinas.
Bet, jei Jūs sugalvosite jų išsikepti, tai būtinai praneškite ką galvojate apie jų skonį. Ir kas tai būtų Jums? Keksiukas ar mafinas? 🙂
Apie receptą: minkšti, bet tuo pačiu sunkesni ir sodresnio skonio. Patys skaniausi man pasirodė ką tik iškepti. Bet, jei jų lieka kitai dienai, užsitepkite šokoladinio kremo, pagardinkite karamele ar valgykite su sviestu. Bus tikrai ne mažiau skanu 🙂
Pastabos ir patarimai:
• Visi ingredientai turi būti kambario temperatūros.
• Skaniausi ką tik iškepti. Bet kitą dieną puikiai tinka su kitais gardžiais užtepais.
• Jei neturite ar nenorite, galite nenaudoti kvapiųjų pipirų.
• Iš šios normos iškepa 12 didelių mafinų. Jie nėra linkę per daug iškilti ir „pasileisti“ į šonus. Iškyla gražiai ir tvarkingai, tad galima nebijoti pripildyti daugiau tešlos į keksiukų formeles.
• Šokoladą rinkitės pagal savo skonį.
Ingredientai
250 g miltų
150 g grietinės
100 g sviesto
100 g cukraus
100 g rudojo cukraus
3 vidutinių kiaušinių
30 g kakavos miltelių
1 arb.š. sodos
1 arb.š. kvapiųjų pipirų
¼ arb.š. druskos
150 g šokoladinių lašelių
Gaminimo instrukcijos
• Į plakimo indą (antgalis šluotelė) sudėkite kambario temperatūros sviestą ir suberkite cukrų. Viską labai gerai išplakite.
• Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno išplakdami masę iki vientisos konsistencijos.
• Sudėkite grietinę ir dar kartą išplakite iki vientisos masės.
• Į didelį dubenį išsijokite miltus, kakavos miltelius, kvapiuosius pipirus ir sodą. Suberkite druską ir išmaišykite.
• Suberkite miltų mišinį prie drėgnų ingredientų ir išmaišykite. Nepermaišykite.
• Suberkite šokolado lašelius ir išmaišykite.
• Įkaitinkite orkaitę iki 190°C temperatūros (režimas: viršus-apačia).
• Pasiruoškite keksiukų formą ir 12 popierinių keksiukų formelių.
• Paruoštą tešlą paskirstykite į kepimo formeles.
• Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 25-30 minučių arba, kol keksiukai bus iškepę.
• Išimkite iš orkaitės, perkelkite ant grotelių ir palikite visiškai atvėsti.