Aguonų pyragas su karamele

Autorius Svajojantis Olandas

Nei krentančios snaigės iš dangaus, nei didelės sniego pusnys dar nesirodo už lango ir neskelbia apie atėjusią žiemą. Bet nedideli šalčio pažnaibymai mums sako, kad žiema jau čia. Kol kas tyli ir rami. Santūri. Su saulės spinduliais ar gūsingais vėjais. Ir tik tie belapiai medžiai sako, kad laikas eina ir viskas pamažu keičiasi…

O, kadangi laikas nestovi vietoje, tai ir mes vis dažniau galvojame apie artėjančias šventes. Norėčiau pasakyti, kad ramiai laukiu jų, bet viduje šiek tiek kitaip. Atrodo, kad nespėsiu, kažko nepadarysiu, nepasakysiu… Toks keistas laukimas su „nerimo priemaišomis“.

Bet žinau, kad šiemet saldžių kepinių vis tiek bus! Norėčiau pasinerti į visą tą gamybos procesą, nes noriu tiek daug visko išbandyti ir paragauti. Bet suprantu, kad reikės save riboti ir tam tikrų dalykų (ar tiksliau kepinių) atsisakyti…

Vis dėlto, aguonų pyragas bus! Nes aguonos man lyg šventinio laukimo šauklys! Kviečia gaminti ir visada primena apie žiemos šventes. Būtent per jas labiausiai norisi gaminti ką nors iš tų mažų grūdelių, kurie netyčia vis kėsinasi nubyrėti, kur nors į šoną…

Ir man taip buvo!… kai visas stalas nubarstytas aguonomis. Kur ten stalas! Visi kampai ir pakampės!!! Yra to vargo su aguonomis, bet juk vėliau būna taip skanu… Tik rimtu iššūkiu tampa susidoroti su aguonomis, nes jas sumalti ne taip paprasta.

  1. Visiems gerai žinomas malimas su mėsmale, manęs nelabai tenkina. Atrodo, toks atgyvenęs metodas… Kaipgi aš čia dabar jas malsiu? Kiek vargo! Kiek terlionės! Bet gal pats patikimiausias? Nes…
  2. Anksčiau maliau su maža mašinėle. Tokia sena kaip pats gyvenimas! (ar bent jau man taip atrodė!). Net nežinau kam ji buvo skirta? Gal prieskoniams sumalti? O gal kavai? O dar ji buvo tokia maža, kad kiekvieną kartą reikėdavo kažkaip iškrapštyti visą tą maltų aguonų masę iš jos, kad vėl galėtum malti toliau. Nors, kai pagalvoju, tai visai gera ta mašinėlė buvo…
  3. Bandžiau ir su rankiniu trintuvu (blenderiu). Aguonos buvo drėgnos su šiek tiek vandens, kad būtų lengviau malti. Pats prietaisas dar visai naujas, neseniai pirktas. Maliau po truputį ir gana neblogai sekėsi, kol nepajaučiau dūmų kvapo! Tai buvo streso! Sugadinau naują prietaisą!!! Aaaa!!! Gelbėkit!!! Greit viską baigiau ir daugiau to nebedariau.
  4. Esu išmėginęs ir maltas aguonas. Koks man džiaugsmas ir išsigelbėjimas tada tai atrodė! Kaip bus lengva… Bet pabandęs kepti, gavau sausus pyragus. Aš papildomai nemirkiau aguonų, nes galvojau „stebuklingos medžiagos“ išbėgs… Bet dabar tai bus pamoka! 😉
  5. Na, ir paskutinis būdas – kavamalė. Tiesa, šio būdo dar nesu išmėginęs. O ir žmonės ne itin rekomenduoja… Juk tai skirta kavos pupelėms, ne aguonoms! Bet aš nusipirkau aparatą prie kurio netgi parašyta, kad „galima malti aguonas“, tad gal bandysiu? Nors vietos ten nedaug, bet gal suveiks?…

Tad tiek šį kartą mano pasakojimų ir nuotykių iš to aguoninio gyvenimo! Tikiuosi Jums taip pat neliūdna ir jau gerai apgalvojote kaip susimalsite aguonas? 😉

Apie pyragą: sirupo saldumas įsigėręs į kiekvieną aguonos grūdelį, tad pyragas drėgnas ir minkštas. Viduje traškantys riešutėliai suteikia papildomo skonio. O karamelinis viršus vainikuoja visą pyragą! Skanus tiek per šventes, tiek ir po švenčių. Tad nebūtina laukti ypatingos progos ar artėjančios žiemos, kad pasilepinti šiuo skaniu aguonų pyrago gabalėliu…

Pastabos ir patarimai:
• Pyragas ganėtinai saldus. Bet nedidelis gabalėlis prie nesaldžios arbatos, puikiai subalansuos skonius.
• Karamelinis viršus nėra būtinas, bet jis tikrai suteikia papildomo skonio.
• Jei riešutų nemėgstate, galite jų ir nedėti. Dėl to papildomai ingredientų kiekio nereikia didinti.
• Jei nepatinka migdolai ar lazdyno riešutai galite keisti savo mėgstamais riešutais.
• Sirupui naudojau mažiau cukraus ir man saldumo pakako.


Aguonų pyragas su karamele

Nei krentančios snaigės iš dangaus, nei didelės sniego pusnys dar nesirodo už lango ir neskelbia apie atėjusią žiemą. Bet nedideli šalčio pažnaibymai mums sako, kad žiema jau čia. Kol kas… Pyragai saldumynai, kepiniai, aguonos, riešutai, migdolai, lazdyno riešutai, džiūvėsėliai, manų kruopos, grietinėlė, karamelė, European Atsispausdinti
Porcijos: 12 gabalėlių Paruošimo laikas: Gaminimo laikas:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Įvertinimas 3.4/5
( 9 Balsavo )

Ingredientai

Pyragui:
400 g aguonų
9 kiaušiniai
80 g migdolų
80 g lazdyno riešutų
150 g cukraus
70 g džiūvėsėlių
70 g manų kruopų
3 valg.š. citrinos sulčių
žiupsnelis druskos

Sirupui:
400 g grietinėlės (35-36 % riebumo)
150 g cukraus

Papuošimui:
397 g karamelizuoto saldinto sutirštinto pieno (indelis Rududu)
1 valg.š. pieno

Gaminimo instrukcijos

• Aguonas užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite 15 minučių.
• Nusunkite ir permalkite mėsmale arba susmulkinkite elektriniu maisto smulkintuvu.
• Nuvalykite riešutus.
• Lazdyno riešutus pakepinkite sausoje keptuvėje, kol luobelė taps beveik juoda, leiskite šiek tiek atvėsti ir nuimkite visas luobeles.
• Migdolus užpilkite verdančiu vandeniu, palaikykite 10 minučių, praskalaukite šaltu vandeniu ir nulupkite luobeles (migdolai patys iš jų iššoks, jei spausite vieną riešuto galą).
• Riešutus smulkiai sukapokite.
• Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų.
• Į aguonas dėkite po vieną trynį ir po truputį cukraus, gerai išmaišydami po kiekvieno trynio.
• Sudėję visus trynius ir supylę visą cukrų, į tešlą sudėkite kapotus riešutus, citrinos sultis, manų kruopas ir džiūvėsėlius ir viską gerai išmaišykite.
• Iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos ir švelniai įmaišykite į tešlą.
• Kepimo popieriumi ištieskite 26 cm formos dugną.
• Kepimo formos kraštus patepkite sviestu.
• Tešlą pilkite į apvalią atsegamą kepimo formą, išlyginkite paviršių ir kepkite apie 45-55 minutes 180° laipsnių orkaitėje, kol į vidurį įkištas medinis pagaliukas išlįs sausas.

Kol pyragas vėsta, pasigaminkite sirupą.
• Nedideliame puode kaitinkite cukrų su grietinėle, kol tūris sumažės per pusę, masė šiek tiek sutirštės ir taps auksinės spalvos.
• Pyrago viršų subadykite dantų krapštuku ir lėtai apliekite sirupu, kol visas susigers.
• Leiskite pyragui pilnai atvėsti.

Papuošimas.
• Kai pyragas pilnai atvės, nedideliame puode pašildykite Rududu su šaukštu pieno.
• Kai Rududu taps tepamos konsistencijos, aptepkite juo visą pyrago paviršių ir glaistui sustingus (~15 minučių) galite pjaustyti pyragą.
• Skanaus! 🙂

Recepto šaltinis: Skanios mintys

0 Komentarų
0

Jums taip pat gali patikti

Palikite atsiliepimą