Kol lietus gaivina žemę ir švelniai lyja, aš „maudau“ granolą šaltalankių karamelėje. Neblogai, ką? Ir tai tikrai puiki idėja ką galima nuveikti su stiklainėlyje tūnančia saldžia pagunda. Nes pagundų, iškabinti šaukštu karamelę, tikrai yra! Bet suvalgyti visą stiklainėlį tikrai ne pati geriausia mintis! Tad siūlau geresnę išeitį – išsikepti granolą.
Patikėkite, granola tikrai nėra per daug saldi, kad ir kaip saldžiai skambėtų tas žodis „karamelė“. O pačioje granoloje telpa tiek daug, kad tai tikrai nėra vien tik kepti avižiniai dribsniai. Švelnūs anakardžiai, moliūgų sėklos, saulėgrąžos, net bolivinė balanda, ir ta, sugebėjo čia įsimaišyti. Ir tai dar ne visas sąrašas kas čia slepiasi.
Nepagailėkite atsidėti šiek tiek šaltalankių karamelės iš to skanaus, saldaus stiklainėlio. O aš ( galbūt ) dar paruošiu idėją ką įdomaus ir skanaus būtų galima pagaminti. Nors, jei turite idėjų ir jūs – aš mielai tas idėjas išklausysiu 🙂
Apie receptą: kiek neįprastas granolos receptas dėl naudojamos šaltalankių karamelės, bet tikrai nereikia išsigąsti. Tiek išsivirti karamelę, tiek išsikepti granolą nėra sudėtinga. O skani, tai būtų per mažai pasakyta.
Pastabos ir patarimai:
• Bolivinę balandą galite pakeisti avižiniais dribsniais.
• Naudoti šaltalankių karamelės nėra būtina, tinka ir įprasta karamelė.
• Pati granola yra labai biri. Čia nėra tų skanių, sulipusių „grumstelių“.
• Papildomus ingredientus skirtus granolai, tikrai galite keisti pagal savo skonį.
• Aš kepiau ant režimo „konvekcija“. Jei pas jus tokios funkcijos nėra, kepkite režimu „viršus – apačia“.
• Aš džiovintas spanguoles nuplaunu, šiek tiek pamirkau vandenyje, nupilu vandenį ir vėliau gerai nusausinu. Prieš baigiant kepti granolai ( 5-8 minutės ) įmaišau ir šiek tiek pakepu. Taip „apsidraudžiu“ nuo drėgmės. Jei naudosite ekologiškas spanguoles ir jų neplausite, šį žingsnį galima ir praleisti.
Ingredientai
280 g avižinių dribsnių
50 g bolivinės balandos
100 g anakardžių riešutų
80 g moliūgo sėklų
40 g saulėgrąžų branduolių
20 g ispaninio šalavijo ( chia ) sėklų
140 g šaltalankių karamelės
50 g kokosų aliejaus
50 g džiovintų spanguolių ( arba pagal norus )
žiupsnelis druskos
Gaminimo instrukcijos
• Įkaitinkite orkaitę iki 160°C temperatūros ( režimas – konvekcija ).
• Dideliame dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, bolivinę balandą, riešutus, visas sėklas ir druską.
• Nedideliame prikaistuvyje ištirpinkite kokosų aliejų.
• Kokosų aliejų sumaišykite su šaltalankių karamele ir paruoštą masę supilkite ant sausų ingredientų.
• Viską labai gerai išmaišykite.
• Paruoštą masę suberkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
• Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių ( man kepė 28 min.). Kas 10 minučių skardą su granola ištraukite ir permaišykite.
• Iškepusią granolą ištraukite iš orkaitės ir įmaišykite džiovintas spanguoles.
• Leiskite pilnai atvėsti.
• Granolą suberkite ir laikykite sandariame inde.