Moliūgų duona su graikiniais riešutais

Autorius Svajojantis Olandas

Ši vasara buvo pilna įvairių gėrybių ir skonių. Ir visa tai kaip niekad norėjau pajusti! Saldžios (nors kartais ne visada) uogos keliavo į ledų kokteilius, ant pusryčių košių, buvo valgomos su pienu ar tiesiog vienos. Viena po kitos, vis dingo saldžios trešnės. O mėlynas liežuvis išduodavo, kad taip seniai valgytos ir taip mano mėgstamos mėlynės, buvo suvalgytos su didžiausiu pasimėgavimu. Laukiau, kol prisirps persikai ir abrikosai, ir sultingi vaisiai tirps burnoje. Taip norėjau sugerti į save kuo daugiau vitaminų! Ir man atrodo, jau seniai neteko taip džiaugtis visomis vasaros gėrybėmis.

Kai atėjo ruduo… Į mūsų namus vėl atkeliavo daržovės. Tik su daržovėmis jau visai kiti reikalai… Suvalgau vieną kitą pomidorą ar agurką. Nupirktos morkos ir bulvės dažnai suvysta… Ir, atrodo, kam man tos daržovės, gerai ir be jų! Vis save mokau ir pats sau pamokslauju, kad daržovių REIKIA ir jas valgyti sveika! Bet dažnai tos mintys vėl nukeliauja kur nors toli ir tenka sau priminti iš naujo apie daržovių naudą.

Tad kartais morkos keliauja į sriubą, kartais sutriauškinu vieną ir prisimenu, kokia tai skani daržovė! Kartais daržovės keliauja į mano taip mylimus nesaldžius pyragus. Na, vis kažkur panaudoju… Bet, jei taip sunku su daržovėmis suaugusiam žmogui, tai ko norėti iš vaikų?… Žinau, kaip kartais tėvai su tuo vargsta. Ir mamos turi pasitelkti visą savo išradingumą, kaip tų daržovių įsiūlyti mažiesiems.
Bet visai kas kita yra su moliūgais! Nežinau, kas per stebuklas yra ši daržovė. Bet moliūgas man lyg šventa daržovė! Noriu kuo daugiau pagaminti ir, šiukštu, joks gabalėlis neiškeliautų į šiukšlių dėžę. Verdu sriubas, kepu granolą, maišau tešlą keksams ir keksiukams ir man vis negana! Kad tik būtų valgančių… Va, tokie reikalai su tuo moliūgu.

Tad šlovė moliūgui! Ir eikime gaminti…

Apie receptą: minkšta, kvepianti, gardi moliūgų duonelė. Šiek tiek sveikesnis variantas, norintiems pasilepinti tarpiniu variantu tarp duonos ir kekso. Pagaminti labai paprasta. O namus iškvepinsit nuostabiais aromatais. Aš neatsispiriu ir prapjaunu dar šiltą. Jei ir Jūs esate tokie nekantrūs, nieko nelaukite ir ragaukite.

Pastabos ir patarimai:
• Jei norite, miltus galite šiek tiek keisti. Naudokite speltos, ruginius ar tik vienos rūšies miltus.
• Jei norite, galite naudoti sveikus linų sėmenis.
• Graikinius riešutus galite keisti į savo mėgstamus riešutus.


Moliūgų duona su graikiniais riešutais

Ši vasara buvo pilna įvairių gėrybių ir skonių. Ir visa tai kaip niekad norėjau pajusti! Saldžios (nors kartais ne visada) uogos keliavo į ledų kokteilius, ant pusryčių košių, buvo valgomos… Desertai saldumynai, duona, sveikesni kepiniai, moliūgas, moliūgų tyrė, pilno grūdo miltai, apelsinų sultys, linų sėmenys, graikiniai riešutai European Atsispausdinti
Porcijos: 12 riekelių Paruošimo laikas: Gaminimo laikas:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Įvertinimas 5.0/5
( 3 Balsavo )

Ingredientai

1 stiklinė (250-280g) moliūgų tyrės*
1 stiklinė (140g) pilno grūdo miltų
2/3 stiklinės (90g) miltų
1 stiklinė (100g) graikinių riešutų
½ stiklinės (100g) rudo cukraus
¼ stiklinės (50g) cukraus
6 valg.š. (65g) šviežiai spaustų apelsinų sulčių
2 valg.š. (10g) maltų linų sėmenų
3 valg.š. aliejaus
1 arb.š. vanilės esencijos ar vanilinio cukraus
1 ½ arb.š. kepimo miltelių
1 arb.š. cinamono
½ arb.š. malto muskato
¼ arb.š. maltų gvazdikėlių

Gaminimo instrukcijos

• Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros.
• Inde sumaišykite moliūgų tyrę su abiejų rūšių cukrumi.
• Įmaišykite maltus linų sėmenis, apelsinų sultis, vanilę ir aliejų.
• Kitame inde sumaišykite visus sausus produktus.
• Supilkite į skystą mišinį.
• Viską išsukite šaukštu.
• Supilkite į riebalais pateptą kekso formą arba kepimo popieriumi išklokite 26x15 dydžio kekso kepimo formą.
• Viską išlyginkite ir graikinius riešutus išdėliokite ant kekso viršaus.
• Kepkite orkaitėje apie 1 valandą.
• Prieš ištraukiant iš orkaitės, patikrinkite mediniu pagaliuku ar duonelė tikrai iškepusi.
• Ar keksas jau iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.
• Atšaldykite.
• Skanaus!

*Moliūgą supjaustykite gabalais, išimkite sėklas ir šiek tiek patepkite aliejumi. Dėkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepkite iki 190 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol moliūgas taps minkštas. Tai gali trukti apie 45 – 50 minučių. Bet visada galite patikrinti šakutės pagalba. Jei šakutė lengvai įsminga į moliūgo gabalėlius – viskas, moliūgas iškepė. Išėmę iš orkaitės, nulupkite odelę. Moliūgą dėkite į maisto smulkintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės – tyrės.
Jei norite ir, jei reikia tirštesnės moliūgo tyrės, galite į kiaurasamtį, ištiestą marlės audeklu, sudėti jau sutrintą moliūgo tyrę ir leisti per naktį nuvarvėti skysčiui.

0 Komentarų
0

Jums taip pat gali patikti

Palikite atsiliepimą