Gardi bananų duona su nepaprastai skaniu ingredientu – sausainių sviestu! Nors jį norisi valgyti ir vieną, bet nepagailėkit šiek tiek ir šiam keksui. Oi, duonai!… Bet taip – savo skoniu tai labiau keksas nei duona. Bet, kadangi jau visi taip įprato ją vadinti, tai ir aš nieko nekeisiu.
Dar vienas slaptas ingredientas – savaime kylantys miltai („Self-raising”)! Ne itin dažnai jie naudojami, bet išbandyti tikrai verta. Ir nežinau, ar būtent dėl šių miltų, ar kitų nepaprastų ingredientų, bet duonos minkštumas… Na, jis kitoks! Ir žinoma tik gerąją prasme.
Tad linkiu nepamiršti ir išsisaugoti šį receptą, jei kada nors… kur nors tamsiame kampelyje, paslėptas stiklainėlis nuo kitų akių, lauks savo eilės.
Apie receptą: skani ir minkšta bananų duona. Tai nėra purus ir lengvas kaip debesėlis kepinys. Gal dėl to ji ir duona? Bet ji tikrai turi reikiamo minkštumo ir drėgnumo bei norimo saldumo. Šiek tiek traškantis paviršius nuo rudojo cukraus, papildomai sukuria savo skonio įspūdį. Tad duonelė tinkama valgyti tiek tą pačią dieną, tiek ir po kelių dienų.
Pastabos ir patarimai:
• Bananų duonos išsikepsite tikrai nemažai. Aš panaudojau per mažą kepimo formą, tad mano duona iškepė didelė ir kuprota.
• Jei nenorite, galite viršaus nebarstyti ruduoju cukrumi.
• Duonos viršų galite papuošti ir kitaip: per pusę perpjaukite bananą ar supjaustykite griežinėliais ir išdėliokite ant viršaus. Lengvai įspauskite į tešlą ir apibarstykite ruduoju cukrumi. Arba galite nieko nenaudoti.
• Jei kepdamas paviršius ima ruduoti per greitai, duoną uždenkite gabalėliu folijos ir kepkite toliau.
Ingredientai
250 g savikėlių miltų ( „Self-raising“ )
180 g rudo cukraus
110 g sviesto ( kambario temperatūros )
120 g sausainių sviesto („Lotus Biscoff“ )
2 kiaušinių
2 bananų
1 arb.š. kepimo miltelių
1 arb.š. vanilės ekstrakto
žiupsnelio druskos
Viršui:
1 banano
1-2 arb.š. rudo cukraus
Gaminimo instrukcijos
• Kambario temperatūros sviestą ir cukrų sudėkite į dubenį ir išplakite iki purios, šviesios masės ( apie 5 - 8 minutes ).
• Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakdami.
• Įpilkite vanilės ekstraktą ir dar kartą išplakite.
• Sutrinkite bananus, sudėkite sausainių sviestą ir išplakite arba gerai išmaišykite šaukštu.
• Gautą masę įmaišykite į sviesto ir kiaušinių masę.
• Suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir druska.
• Išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
• Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros.
• Kepimo popieriumi išklokite pailgą, 15x25 cm dydžio kekso kepimo formą.
• Paruoštą tešlą sukrėskite į kepimo formą ir išlyginkite.
• Bananą perpjaukite išilgai pusiau ir uždėkite ant tešlos, šiek tiek įspausdami, perpjautomis pusėmis į viršų.
• Paviršių apibarstykite ruduoju cukrumi.
• Kepkite apie 60 minučių.
• Ar keksas jau iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio, jis turi būti švarus.
• Leiskite keksui šiek tiek atvėsti.
• Tuomet dar šiltą išimkite iš kepimo formos ir perkelkite ant grotelių, kad galutinai atvėstų.
• Galite valgyti tiek šiltą, tiek jau atvėsusį.