Labai seniai kepiau keksiukus… Minkštus, purius ir su daug kremo! Ir tik užburiantys šokolado skoniai ir kvapai man priminė apie juos ir kaip jų pasiilgau! Mano gyvenime saldumynų netrūksta, bet keksiukui vietos visada atsiras 🙂
Ir „Mulate“ dėka, aš vėl pasinėriau į skonių atradimus. Labai norėjau šokoladą suvalgyti paprastai, laužti kiekvieną šokolado gabalėlį ir tiesiog pasimėgauti ta akimirka. Bet šį kartą šis šokoladas ypatingas!
Jų dizainas buvo sukurtas bendradarbiaujant su menininkais iš Ukrainos. Ir įsigijus tokį šokoladą dalis pinigų skiriama paramos fondui. Ribotas leidimas, o kartu tai svarbi žinutė.
Tuo pačiu atėjau pasidalinti receptu, kurį sukūrė žymi konditerė-šefė Marusya Manko.
Vaniliniai keksiukai ir burnoje tirpstantis kremas. Lazdyno riešutai ir pieniškas šokoladas. Skirtingos tekstūros ir skoniai. Minkšta. Trašku. Glotnu. Visa tai apie šiuos keksiukus.
Neišsigąskite, jei kai kurie pavadinimai nežinomi, o ingredientų nėra Jūsų namų virtuvės lentynose. Viskas tikrai įmanoma. Ir viską galima rasti ir įsigyti. Ar net bandyti pasigaminti patiems.
Pačius keksiukus kepiau jau du kartus. Šiek tiek eksperimentavau su gaminimo eiga, nes man norėjosi šiek tiek minkštesnių ir drėgnesnių keksiukų. Bet galiausiai nusprendžiau, kad jie tokie yra ir verti egzistuoti skonio prasme 🙂 O Jūsų pasirinkimas, ar kepsite ar naudosite savo receptą. Tik galiu pasakyti, kad kremas tikrai labai labai skanus! 🙂
Tad ačiū „Mulate“ už visus naujus atradimus. Už tas saldžias akimirkas. Ir už galimybę prisidėti! 🙂
Apie receptą: vaniliniai keksiukai su kremo kepurėle tikrai pasaldins Jums gyvenimą. Ir galiu tik pasakyti, kad kremą valgyčiau ir valgyčiau! Jis toks nuostabus!
Pastabos ir patarimai:
• Keksiukuose man šiek tiek pritrūko drėgnumo ir minkštumo. Galima negaminti trupinių ir bandyti lengvai sulaistyti keksiukus. Tokiu būdu jie bus dar skanesni. Bet tuo pačiu trupiniai duoda skonio ir kitos tekstūros, kuri čia labai tinka.
• Galite rinktis keksiukus pagal savo patikrintą receptą.
• Galite kepti ir šokoladinius keksiukus. Jei tik Jums patinka.
• Rinkitės maskarponės sūrį arba kreminį sūrį pagal savo skonį.
• Stenkitės kremo neperplakti. Man pačiam vos taip nenutiko 🙂
• Praline pastos galite įsigyti konditerijos parduotuvėje.
Ingredientai
Tešlai:
125 g grietinės (20%-30%)
65 g riebaus natūralaus jogurto
90 g kiaušinių
100 g smulkaus balto cukraus
125 g sviesto (kambario temperatūros)
230 g miltų
1 arb.š. kepimo miltelių
¾ arb.š. sodos
½ arb.š. druskos
1 valg.š. tamsaus romo
1 arb.š. vanilės pastos
Trupiniams:
50 g kepintų lazdyno riešutų
40 g smulkaus balto cukraus
1 ½ - 2 g cinamono
žiupsnelis druskos
Pieniško šokolado ganašui:
120 g smulkinto pieniško šokolado
40 g lazdyno riešutų praline pastos
100 g grietinėlės (1)
125 g grietinėlės (2)
150 g maskarponės arba kreminio sūrio
Gaminimo instrukcijos
Tešla:
• Grietinę ir jogurtą sumaišykite su soda ir atidėkite į šalį 10-15 minučių.
• Kiaušinius ir cukrų sudėkite į maišymo dubenį ir plakite minutę.
• Sudėkite minkštą sviestą ir vėl plakite iki vientisos masės.
• Į grietinės ir jogurto mišinį supilkite romą ir vanilės pastą, išmaišykite.
• Supilkite masę į maišymo dubenį ir atsargiai išplakite iki vientisos masės.
• Miltus persijokite, sumaišyti su kepimo milteliais ir druska, suberkite į skystus ingredientus ir silikonine mentele gerai išmaišykite.
• Tešlą perpilkite į konditerinį maišelį ir supilkite į popierines keksiukų formeles, užpildydami jas 1/3 tešlos.
• Pabarstykite trupinių ant kiekvieno keksiuko.
• Ant viršaus išspauskite antrąjį tešlos sluoksnį, užpildydami ¾ popierines formeles .
• Keksiukus apibarstykite likusiais lazdyno riešutų trupiniais ir arbatiniu šaukšteliu lengvai įspauskite į tešlą.
• Orkaitę įkaitinkite iki 180-200 °C ir kepkite apie 15 min.
• Ar keksiukai iškepę, patikrinkite sausu iešmeliu.
• Iškepusius keksiukus išimkite iš orkaitės ir leiskite visiškai atvėsti.
Trupiniai:
• Lazdyno riešutus paskrudinkite orkaitėje iki auksinės rudos spalvos ir ryškaus riešutų skonio, tada visiškai atvėsinkite.
• Jei naudojate nelukštentus lazdyno riešutus, po skrudinimo nulupkite odelę.
• Skrudintus lazdyno riešutus, cukrų, cinamono miltelius ir druską suberkite į maisto smulkintuvą ir susmulkinkite į smulkius trupinius.
• Atidėkite į šalį, kol prireiks.
Pieniško šokolado ganašas:
• Šokoladą ir praline pastą sudėkite į aukštą indą.
• Grietinėlę (1) pakaitinkite beveik iki užvirimo ir supilkite ant šokolado ir praline pastos.
• Palaukite porą minučių.
• Išmaišykite. Jei reikia, pertrinkite blenderio pagalba iki vientisos masės.
• Supilkite grietinėlę (2) ir viską gerai išmaišykite.
• Indą, uždenkite maistine plėvele į kontaktą (t.y., kad plėvelė liestų kremo paviršių.) ir padėkite stabilizuotis 10–12 valandų šaldytuve.
• Kitą dieną šokoladinį kremą perkelkite į dubenį, sudėkite maskarponės sūrį ir išplakite iki vientisos, stabilios, kreminės konsistencijos. Atsargiai - neperplakite!!!
• Paruoštą kremą sudėkite į konditerinį maišelį su antgaliu ir papuoškite keksiukus.
• Skanaus!
Receptas sukurtas bendradarbiaujant su „Mulate”
Recepto šaltinis: Marusya Manko