Medutis su apelsinų džemu ir karamele

Autorius Svajojantis Olandas
Medutis su apelsinų džemu ir karamele

Šiemet labai norėjau „Medučio” per šventes. Bet laikas lėkė labai greitai ir vis labiau supratau, kad niekur aš nespėsiu ir torto nebus.

Bet netikėtai viskas taip susiklostė, kad atsirado ir laiko, ir galimybė ramiai sau pasiruošti! 😊

Lakštai jau buvo iškepti, bet visas Kūčių pasiruošimas šiek tiek užtruko ilgiau, todėl ir laiko šiek tiek stigo. Vis svarsčiau, ar reikės įamžinti, ar reikės surašyti receptą… Ar spėsiu viską padaryti, nes per Kalėdas turėjau išvažiuoti į svečius. Bet nieko. Kalėdų rytą spėjau viską įamžinti. Dėl torto pjūvio prapjoviau net patį tortą. Tortas saviems, tai niekas ten nežiūrėjo 🙂 O Jums labai norėjau visa tai parodyti…

Medutis

Mano „Medutis” šiek tiek kitoks. Lakštai kvepiantys apelsinais. Perteptas lengvu kremu, kuris pagardintas apelsinų džemu. O tarp torto sluoksnių slepiasi apelsinų džemas ir karamelė, kuri taip pat kvepia apelsinais 🍊
Žodžiu, šiais metais daug daug apelsinų 🙂 Bent jau man patinka, o Jums?
Turbūt atsiras tokių, kurie nepripažįsta tokių naujovių ir pasakys, kad tai visai ne „Medutis”, o kitas tortas. Bet tebūnie…

Svarbiausia buvo skanu ir pagaminta su meile! 😊💚

Ir nors ant nosies Nauji metai, bet vis tiek noriu pasidalinti šiuo torto receptu. Visko gali būti, kad dalinuosi šiek tiek per vėlai. Bet, jei ir taip, visada galite jį išsikepti nelaukdami ypatingos progos.
Linkiu skanių bandymų ir eksperimentų. O, jei gaminsite, būtinai man parašykite. Nes man labai smalsu kaip Jums sekasi… 🙂

Apie receptą: labai kvapnus, labai skanus ir toks kvepiantis apelsinais. Labai žiemiškas ir šventinis. Bet tikrai tinka bet kokiai progai. Saldi karamelė su apelsinų natomis, kvapnus apelsinų džemas ir lengvas, ne per saldus kremas taip pat kvepiantis apelsinais. Tortas saldus, bet, manau, ne per daug. Prie nesaldžios arbatos ar kavos labai skaniai susivalgys 🙂 Taigi nieko daugiau nepasakosiu, o verčiau išsikepkite ir paragaukite.

Medutis su apelsinais

Pastabos ir patarimai:
• Tešla nėra lipni ir labai patogu kočioti tarp kepimo popieriaus lapų. Aš nenaudojau miltų ir jų man neprireikė, bet patys atsižvelkite kaip Jums patogiau dirbti.
• Kepimo laikas gali skirtis, bet atsižvelkite į savo orkaitę. Lakštai turi būti gražios auksinės spalvos.
• Jei norite, galite naudoti prieskonius. Taip „Medutis“ bus dar kvapnesnis.
• Aš lakštų apipjaustymui ir surinkimui naudoju konditerinį žiedą be dugno. Jūs naudokite tai ką turite.
• Išsivirti karamelei prireiks kontaktinio termometro. Jei tokio neturite, galite bandyti virti, bet rezultatas gali būti ne toks, kokio tikitės.
• Verdant karamelę stenkitės nieko nemaišyti ar bent jau pradžioje, kol viskas dar neištirpo. Galite lengvai judinti puodą, kad viskas tolygiai virtų, bet tik tiek. Ir taip pat būkite ypatingai atsargūs. Ji labai karšta.
• Prieš supilant grietinėlę, ji turi būti labai karšta.
• Jei skubate ir nenorite virti karamelės, naudokite tirštą karamelę iš parduotuvės.
• Šį kartą neviriau apelsinų džemo dėl laiko stokos. Sumažinti jo saldumą galite įpildami citrinos sulčių. Galite naudoti 10-15 g sulčių, bet džemas neturi per daug suskystėti.
• Jei neturite „Fleur de Sel“ druskos, naudokite Maldon druską. Jei ir jos neturite, galite naudoti paprastą akmens druską. Bet naudokite mažiau, nes ji yra sūresnė.
• Torto kremas yra labai mažai saldus. Dėl šios priežasties gali pasirodyti beskonis, bet neapsigaukite. Suteptas tortas ir palaikytas šaldytuve subręs ir skoniai tikrai atsiskleis.
• Tortą rekomenduoju valgyti bent jau po dviejų dienų. Tokiu būdu skoniai susibalansuos, o lakštai bus minkšti ir tirpstantys burnoje.

Medutis su karamele

Medutis su apelsinų džemu ir karamele

Medutis su apelsinų džemu ir karamele

Šiemet labai norėjau „Medučio” per šventes. Bet laikas lėkė labai greitai ir vis labiau supratau, kad niekur aš nespėsiu ir torto nebus. Bet netikėtai viskas taip susiklostė, kad atsirado ir… Saldumynai saldumynai, desertai, tortas, karamelė, apelsinų karamelė, apelsinai, apelsinų džemas, apelsinų kremas, medutis, medus, grietinė, grietinėlė, kreminis sūris, citrinos sultys European Atsispausdinti
Porcijos: 8-10 gabalėlių Paruošimo laikas: Gaminimo laikas:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Įvertinimas 5.0/5
( 1 Balsavo )

Ingredientai

Lakštai:
270 g miltų
4 g sodos
4 g kepimo miltelių
¼ arb.š. druskos
2 mažų kiaušinių
70 g sviesto
80 g cukraus
100 g medaus
1 apelsino žievelės

Apelsinų karamelė:
50 g cukraus sirupo
70 g cukraus
50 g apelsinų sulčių
200 g grietinėlės
1 apelsino žievelės
40 g kondensuoto pieno
70 g sviesto (kambario temperatūros)
2 g želatinos (180-200 Bloom)
12 g vandens
2 g „Fleur de Sel“ druskos

Sūrio kremas su apelsinų džemu:
380 g grietinės
250 g grietinėlės
200 g kreminio sūrio
60 g apelsinų džemo
40 g cukraus pudros
10 g citrinos sulčių

Apelsinų džemas:
270 g apelsinų džemo
10 g citrinos sulčių

Gaminimo instrukcijos

Lakštai:
• Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir sodą. Atidėkite į šalį.
• Į prikaistuvį sudėkite medų, gabalėliais supjaustytą sviestą, suberkite cukrų, tarkuotą apelsino žievelę ir kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol cukrus, medus ir sviestas ištirps.
• Išjunkite ugnį ir leiskite masei šiek tiek atvėsti.
• Kiaušinius lengvai išplakite atskirame inde ir nuolat maišydami šluotele, supilkite į masę.
• Viską supilkite ant miltų mišinio ir labai gerai išmaišykite.
• Paruoštą tešlą pasverkite ir padalinkite į 7-8 tešlos rutuliukus.
• Kiekvieną iš jų įvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą (šaldymą galima ir praleisti, jei matote, kad tešla nelimpa ir lengva dirbti).
• Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros (režimas-konvekcija).
• Imkite po vieną tešlos rutuliuką, nuimkite plėvelę ir iškočiokite tarp dviejų kepimo popieriaus lapų. Iškočiokite šiek tiek didesnį nei 18 cm dydžio žiedas.
• Lakštą perkelkite ant kepimo skardos ir subadykite šakute. Kepkite apie 7-9 minutes.
• Tik iškeptą lakštą nuimkite nuo kepimo skardos ir konditerinio žiedo pagalba (ar turima forma) išspauskite 18 cm skersmens lakštą. Palikite atvėsti.
• Tokiu būdu iškepkite visus lakštus. Atvėsinkite ir atidėkite į šalį.
• Likusius apipjaustytus kraštelius panaudosite trupiniams, kai prireiks. Taip pat galite pasilikti vieną lakštą, kurį susmulkinsite ir panaudosite trupiniams.

Karamelė:
• Į labai šaltą vandenį suberkite želatiną ir leiskite išbrinkti.
• Į nedidelį prikaistuvį supilkite grietinėlę, įtarkuokite apelsino žievelę ir viską pakaitinkite beveik iki užvirimo.
• Į kitą, vidutinio dydžio, prikaistuvį supilkite apelsinų sultis, cukraus sirupą ir cukrų. Viską kaitinkite, kol cukrus ištirps ir pradės karamelizuotis (maždaug iki 170°C temperatūros). Nemaišykite, kol verdate karamelę. Galite tik lengvai pasukioti indą, kad viskas tolygiai kaistų.
• Išjunkite ugnį.
• Tuo pat metu, jei reikia, grietinėlę vėl pakaitinkite. Ji turi būti karšta. Ir pamažu supilkite į karštą karamelę. ATSARGIAI!!! Viskas suputos ir viskas yra labai karšta! Maišykite toliau ir taip supilkite visą grietinėlę.
• Vėl įjunkite ugnį ir viską kaitinkite iki 105°C temperatūros.
• Išjunkite ugnį, perpilkite į aukštą, siaurą indą, uždenkite maistine plėvele ir leiskite atvėsti iki 80°C temperatūros.
• Ištirpinkite želatiną ir supilkite į karštą karamelę.
• Supilkite kondensuotą pieną ir viską išmaišykite.
• Sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą ir viską sutrinkite rankiniu trintuvu.
• Suberkite druską ir išmaišykite.
• Karamelę uždenkite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą atvėsti ir stabilizuotis 12 valandų.
• Po 12 valandų karamelę išimkite ir sudėkite į konditerinį maišelį (galite naudoti ir konditerinį apvalų antgalį 8-10 mm). Atidėkite į šalį, kol prireiks.

Sūrio kremas su apelsinų džemu:
• Į kombaino indą (antgalis šluotelė) supilkite grietinę, suberkite cukraus pudrą ir plakite apie 5 minutes.
• Vėliau sudėkite kreminį sūrį ir išplakite, kol viskas susijungs iki vientisos masės.
• Sudėkite apelsinų džemą ir lengvai išmaišykite mentelės pagalba.
• Kitame inde išplakite grietinėlę iki standžių putų ir įmaišykite į paruoštą kremo masę.
• Supilkite citrinos sultis ir viską išmaišykite.

Apelsinų džemas:
• Apelsinų džemą sumaišykite su citrinos sultimis ir atidėkite į šalį, kol prireiks.

Surinkimas:
• Konditerinį žiedą (ar turimą formą) padėkite ant tvirto padėklo, vidų apjuoskite acetato juosta. Dėkite pirmąjį lakštą. Ant pirmojo lakšto išspauskite karamelės, uždėkite maždaug 2 valg.š. kremo, uždenkite antruoju lakštu ir šiek tiek paspauskite. Aptepkite apelsinų džemu, uždėkite dar kremo ir uždėkite trečią lakštą. Po kiekvieno lakšto šiek tiek paspauskite. Taip susluoksniuokite visą tortą: lakštas-karamelė-kremas, lakštas-apelsinų džemas-kremas.
• Paruoštą tortą uždenkite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą per naktį.
• Pora šaukštų kremo pasilikite aptepti torto šonus.
• Likusias atraižas nuo lakštų (ir vieną lakštą, jei pasilikote) susmulkinkite maisto smulkintuvu iki labai smulkių trupinių.
• Tortą ištraukite iš šaldytuvo, nuimkite žiedą, acetato juostą ir aptepkite torto šonus likusiu kremu.
• Paruoštais trupiniais padenkite torto šonus ir viršų.
• Tortą puoškite pagal fantaziją.

Medutis su apelsinų džemu ir apelsinų karamele

0 Komentarų
0

Jums taip pat gali patikti

Palikite atsiliepimą