Keksas su lazdyno riešutais

Autorius Svajojantis Olandas

Apie receptą: šis keksas man tikrai labai patiko! Matyt, dėl to, kad jis turi tai, kas būdinga tikriems keksams. Minkštas, drėgnas, su vanilės aromatais, kurie persipina su riešutų aromatu. O kur dar šokolado glajus ir riešutų trupiniai ant viršaus. O tie trupiniai išties labai skanūs! Net rekomenduoju jų pasigaminti, jei nekepsite šio kekso. Šiek tiek „kanda“ druskos skonis, bet jis taip tinka! Mmm… Apsivalgymas!
Aš nelaukiau, kol jis pilnai atvės. Man iš formos išsiėmė gana lengvai, neturėjau problemų. Nes kaipgi jo neparagavus dar karšto su pieno stikline. Tik vėliau jį „papuošiau“ šokoladiniu glajumi ir trupiniais. Jei Jūs turite kantrybės ir niekur neskubate – palaukite.

Pastabos ir patarimai:
• Naudojau 300 g kvietinių miltų ir 160 g ekologiškų kvietinių miltų, nes turėjau likutį. Jei norite, galite ir Jūs maišyti skirtingas miltų rūšis.
• Originaliame recepte naudojama 250 g cukraus. Šiek tiek sumažinau iki 220 g, bet galima mažinti ir iki 200 g.
• Kekso tešlai naudojau 175 g balto cukraus, o likusį – rudą cukrų.
• Neturėjau graikiško jogurto, tad naudojau tik grietinę. Skonis vis tiek puikus!
• Aš keksą iš formos išėmiau dar ganėtinai karštą. Ir išimti pavyko puikiai! O jūs elkitės kaip Jums patogiau.


Keksas su lazdyno riešutais

Apie receptą: šis keksas man tikrai labai patiko! Matyt, dėl to, kad jis turi tai, kas būdinga tikriems keksams. Minkštas, drėgnas, su vanilės aromatais, kurie persipina su riešutų aromatu. O… Keksai ir keksiukai saldumynai, kepiniai, desertas, keksas, lazdyno riešutai, grietinėlė, šokoladas, grietinė, natūralus jogurtas European Atsispausdinti
Porcijos: 8-12 gabalėlių Paruošimo laikas: Gaminimo laikas:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Įvertinimas 5.0/5
( 2 Balsavo )

Ingredientai

Kekso tešlai:
460 g miltų
250 g sviesto (kambario temperatūros)
250 g grietinės
130 g natūralaus jogurto
220 g cukraus
3 kiaušiniai
2 arb.š. kepimo miltelių
1 ½ arb.š sodos
1 arb.š. vanilės esencijos
1 arb.š. druskos
1 valg.š. brendžio arba romo

Riešutiniam sluoksniui ir pabarstymui:
80 g lazdyno riešutų
80 g rudojo cukraus
1 ¼ arb.š. cinamono
¼ arb.š. druskos

Šokolado glajui:
50 ml riebios grietinėlės (35-36%)
100 g šokolado

Gaminimo instrukcijos

Pasigaminkite riešutinį sluoksnį.
• Lazdyno riešutus pakepinkite sausoje keptuvėje arba orkaitėje, kol jie apskrus ir įgaus aromato (tik nesudeginkite).
• Atvėsinkite.
• Nulupkite odeles.
• Sudėkite į virtuvinio smulkintuvo indą kartu su cukrumi, cinamonu ir druska.
• Viską sutrinkite iki smulkių trupinių.

Paruoškite ir iškepkite keksą.
• Nedideliame dubenėlyje sumaišykite grietinę ir jogurtą.
• Į šią masę įberkite sodą ir išmaišykite.
• Palikite apie 10 minučių (per tą laiką masė turėtų švelniai suputoti).
• Dubenyje išplakite kiaušinius ir cukrų (apie kelias minutes).
• Sudėkite sviestą ir plakite, kol gausite tolygią masę.
• Į jogurto ir grietinės masę įmaišykite brendį ir vanilę.
• Viską supilkite į indą su kiaušinių ir sviesto plakiniu.
• Viską gerai išmaišykite.
• Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska.
• Suberkite į indą su likusiais produktais.
• Išsukite iki vientisos masės.
• Įkaitinkite orkaitę iki 200C temperatūros.
• Keksui kepti skirtą formą ištepkite riebalais ir pabarstykite džiūvėsėliais (arba maltais riešutais).
• Supilkite maždaug pusė tešlos į paruoštą kepimo formą ir visą paviršių pabarstykite apie 2/3 kiekio riešutinio sluoksnio trupinių.
• Supilkite likusią tešlą ir išlyginkite paviršių.
• Kepkite keksą apie 60 minučių, arba tiek, kol įbedę medinį pagaliuką, jį ištrauksite sausą.
• Išimkite iš orkaitės ir pilnai atvėsinkite (tik tada keksą lengvai išimsite iš kepimo formos).

Paruoškite glajų.
• Mažame puodelyje kaitinkite grietinėlę, kol ji pradės virti.
• Iškart nukelkite nuo ugnies ir sudėkite gabaliukais sulaužytą šokoladą.
• Palaukite, kol šokoladas ištirps.
• Viską sumaišykite ir šiuo glajumi ištepkite pyrago viršų, leisdami nubėgti šonais žemyn.
• Patį kekso viršų pabarstykite sukapotais lazdyno riešutais ir pabarstykite likusia riešutų mase.

Recepto šaltinis: Nidos receptai

0 Komentarų
0

Jums taip pat gali patikti

Palikite atsiliepimą