Klafutis (clafoutis)-paprastas ir labai įdomus kepinys. Aš pats dar negaliu apsispręsti, jis man patinka ar ne?! Nei tai pyragas, nei tai kiaušinienė. Savitos tekstūros ir skonio. Bet kaip matote vis tiek kepu ir vis tiek ragauju! 😀
Tradiciškai jis kepamas su vyšniomis. Ir dar su vyšnių kauliukais! (Apsaugok visus kas taip valgo!). Bet aš šį kartą pabandžiau išsikepti kiek kitokį variantą-su abrikosais.
Abrikosai švelnesnio skonio ir ne tokie rūgštūs kaip vyšnios. Taip pat jie turi savyje mažiau drėgmės, kas neleidžia klafučiui per daug „paleisti“ sulčių.
Pirmą kartą kepiau su abrikosais. Patiko. Tik šiek tiek norėjau lengvesnės tekstūros. Šiek tiek eksperimentų, šiek tiek bandymų ir rizikos, bet kepinys vis tiek pavyko! Tik antrą kartą jau kepiau su vyšniomis. Abu variantai skanūs ir tik pasirinkimo laisvė ką rinksitės Jūs 😉
Apie receptą: labai lengvas ir paprastas receptas. Pasigaminti užtruksite vos daugiau nei 10 minučių. Ir visa tai juokų darbas! Tinka tiek abrikosai, tiek vyšnios ar kiti mėgstami vaisiai ir uogos. Skanus tiek šiltas, tiek atvėsęs.
Pastabos ir pastebėjimai:
• rinkitės savo mėgstamas uogas ar vaisius.
• jei naudosite šaldytas vyšnias, jas lengvai apibarstykite kukurūzų krakmolu ir išmaišykite. Taip mažiau paleis sulčių.
• kepimo laikas priklauso nuo Jūsų orkaitės. Atsižvelkite į tai. Kepinys neturi iškepti tvirtas. Jo viduriukas dar turi šiek tiek banguoti.

Ingredientai
200-300 g abrikosų
180 g pieno
70-80 g cukraus
70 g miltų
40 g grietinėlės
3 vidutinių kiaušinių
1 trynio
1 arb.š. vanilinio cukraus arba vanilės pastos
žiupsnelio druskos
miltelinio cukraus (apibarstyti)
sviesto
Gaminimo instrukcijos
• Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros (režimas: viršus-apačia).
• 24 cm keramikinį kepimo indą ištepkite sviestu.
• Abrikosus perpjaukite per pusę, išimkite kauliukus ir išdėliokite ant kepimo indo dugno. Atidėkite į šalį.
• Dubenyje labai gerai išplakite kiaušinius, trynį, cukrų ir vanilinį cukrų iki purios masės.
• Plakimo greitį sumažinkite ir pamažu suberkite miltus su druska.
• Supilkite pieną, grietinėlę ir dar kartą viską gerai išplakite iki vientisos masės.
• Paruoštą tešlą supilkite į kepimo indą.
• Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 35-45 minučių, kol kepinio paviršius sutvirtės ir taps gražiai auksinės spalvos.
• Iškeptą klafutį palikite bent 5 minutėms šiek tiek atvėsti.
• Apibarstykite milteliniu cukrumi ir valgykite, kol dar šiltas. Nors skanus ir atvėsęs.