Tarta su antiena, kriaušėmis, pelėsiniu sūriu ir žaliaisiais žirneliais

Autorius Svajojantis Olandas

Nors šiltas ruduo dar neskuba nuo mūsų pabėgti, o šiltus drabužius neskubame iškeisti į šiltus megztinius, paltus ir striukes. Bet visgi… Ruduo.

Netruko praeiti rugsėjis, o jau spalis puošia gatves savo rudeniškomis spalvomis. Nepajusim kaip greitai jis įsibėgės ir mes vėl apsidairysim nesuprasdami „Kur pabėgo laikas?…“. Ir nors gražūs orai kviečia išeiti į lauką, kartais aš pasirenku likti namuose ir gaminti.

Gaminti skanius pyragus! Tokius kaip šis! Pripildytus daržovių ir vaisių deriniais. Šildančius ir sočius. Su kvapniais prieskonių aromatais ir įvairių sūrių natomis.

Pyragas, virtęs tarta – nesaldus ir pilnas skonių. Drąsiai pamaitinantis išalkusius. Jo tikrai užteks visiems. Ir nesvarbu, ar valgysite namuose, ką tik ištrauktą iš orkaitės. Ar nešitės į svečius, pasidalinti gabalėliu savo patiekalo ir laiko.
Ši tarta tokia universali, kad į ją galima sutalpinti skonius, kurie tiks kiekvienam. Galima valgyti tiek šiltą, tiek atvėsusią. Ir nors rudenio metą, širdis ir skrandis, labiau linksta prie šiltų patiekalų, ji vis vien bus gardi ir atvėsusi. Tad toks patiekalas puikiai tinka tiek namuose, tiek išvykoje.

Šios tartos gaminimas nepraėjo be šiokių tokių nesklandumų ir abejonių dėl skonio derinių. Bet galutinis variantas, leido nubraukti visas abejones, nes skonis viską pasakė!

Tad gaminkite ir dalinkitės šį rudenį skaniais patiekalais ir receptais ir Jūs!

Apie receptą: negaliu apsakyti kaip man patinka tokie pyragai! Tiek skonių, tokia įvairovė. Ir nors tai nesaldus pyragas, bet vis tiek pyragas! Šį kartą kepiau kaip tartą ir man labai patiko. Tiek pati forma, tiek pačios tartos išvaizda. O apie skonį iš vis patyliu!… Tai mano skonio patiekalas ir tokį maistą tikrai valgau su didžiausiu pasimėgavimu. Jei išbandysit – tikrai nepasigailėsit!

Pastabos ir patarimai:
• Jei norite, antieną galite pakeisti į vištieną. Skoniai vis tiek puikiai derės!
• Galite naudoti ir kvietinius miltus. O, jei išbandysite dar kitus, tai taps puikus eksperimentas atrasti sau tinkantį skonį.
• Galite riešutų nedėti. Tik nepamirškite įdėti didesnį kiekį pačių miltų.
• Pieną, galite naudoti tik vienos rūšies.
• Aš per aplaidumą, turėjau per mažai pieno. Bet pamačiau, kad turiu augalinio avižų pieno! Abejojau… Bet jis čia puikiai tiko!
• Žirnelius ir pelėsinį sūrį, pasistenkite sudėti ne pačioje pabaigoje. Man taip nutiko, kad užpylus plakiniu, tarta jau buvo pilna visomis prasmėmis ir man neliko nieko kito kaip tik sumažinti ingredientų kiekį.
• Abejojau dėl žirnelių naudojimo. Bet jie čia puikiai tiko. Ir tik pažiūrėkite, kaip žavingai žaliuoja tie maži žirneliai!


Tarta su antiena, kriaušėmis, pelėsiniu sūriu ir žaliaisiais žirneliais

Nors šiltas ruduo dar neskuba nuo mūsų pabėgti, o šiltus drabužius neskubame iškeisti į šiltus megztinius, paltus ir striukes. Bet visgi… Ruduo. Netruko praeiti rugsėjis, o jau spalis puošia gatves… Apkepai tarta, antiena, kriaušės, pelėsinis sūris, fermentinis sūris, žalieji žirneliai, spelta miltai, karštieji patiekalai, užkandžiai, graikiniai riešutai, ančių kulšelių mėsa, nesaldu, pienas, avižų pienas, augalinis pienas, svogūnas, česnako granulės, krapai, muskatas European Atsispausdinti
Porcijos: 6-8 Gaminimo laikas:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Įvertinimas 5.0/5
( 2 Balsavo )

Ingredientai

Tešlai:

230g spelta miltų
60g graikinių riešutų
180g sviesto
1 valg.š. cukraus
1 arb.š. druskos
2 – 3 valg.š. ledinio vandens

Įdarui:

5 kiaušiniai
340g ančių kulšelių mėsos ( naudojau "Lapino puota" )
200g fermentinio sūrio
50 - 100g pelėsinio sūrio
135ml pieno
125ml avižų pieno
60 - 120g žirnelių
2 kriaušių
1 svogūno
½ arb.š. česnako granulių
1 valg.š. sviesto
1arb.š. druskos
½ arb.š. maltų pipirų
½ arb.š. malto muskato
ryšelis krapų

Gaminimo instrukcijos

Paruoškite tartos tešlą:
• Graikinius riešutus smulkiai susmulkinkite arba sumalkite iki miltų konsistencijos.
• Dubenyje sumaišykite miltus, maltus graikinius riešutus, cukrų ir druską.
• Sudėkite kubeliais pjaustytą šaltą sviestą ir trinkite tarp pirštų tol, kol gausite smulkius trupinius ir neliks sausų miltų.
• Supilkite 2 valg.š. ledinio vandens ir viską išmaišykite rankomis arba šakute.
• Tešla turi sukibti.
• Jei tešla pernelyg biri, supilkite likusį šaukštą ledinio vandens.
• Perkelkite tešlą ant švaraus ir miltais pabarstyto paviršiaus.
• Išminkykite vientisą ir glotnią tešlą.
• 26 cm tartos formą patepkite riebalais arba iškirpkite lygų apskritimą iš kepimo popieriaus ir įtieskite į kepimo formą.
• Paruoštą tešlą iškočiokite ir įtieskite į kepimo formą taip, kad ji uždengtų indo dugną ir sieneles.
• Paspauskite delnais, jei to reikia.
• Tešlą subadykite šakute.
• Kepimo indą uždenkite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą 30 – 60 minučių.
• Po 30 – 60 minučių kepimo indą ištraukite iš šaldytuvo.
• Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros ir tešlą kepkite apie 15 - 20 minučių, kol taps gražiai auksinės spalvos.
• Išimkite iš orkaitės ir atidėkite į šalį.

 
Pasiruoškite tartos įdarą:
• Keptuvėje įkaitinkite sviestą.
• Suberkite smulkintą svogūną ir kepkite ant nedidelės ugnies.
• Kartais pamaišykite, kol svogūnas suminkštės.
• Sudėkite nedideliais gabalėliais pjaustytą ančių šlaunelių mėsą ir kepkite kelias minutes kartais pamaišydami.
• Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir leiskite šiek tiek atvėsti.
• Dideliame dubenyje arba kokteilinėje, kiaušinius išplakite su abiejų rūšių pienu, maltais juodaisiais pipirais bei muskatu, druska, česnako granulėmis ir krapais.
• Suberkite tarkuotą fermentinį sūrį ir išmaišykite.
• Apkeptus ir šiek atvėsusius mėsos gabalėlius sudėkite ant apkepusios tartos pagrindo.
• Kriaušes nulupkite, perpjaukite per pusę, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite kiekvieną puselę į 3 – 4 dalis.
• Kriaušių griežinėlius išdėliokite ant mėsos.
• Supilkite visą paruoštą masę ant mėsos ir kriaušių.
• Apibarstykite žaliaisiais žirneliais ir smulkintu pelėsiniu sūriu.
• Jei norite, dar galite apibarstyti smulkiai tarkuotu kietuoju sūriu.
• Paruoštą tartą pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 40 – 50 minučių, kol tartos įdaras sutvirtės.
• Išėmę iš orkaitės, leiskite tartai pastovėti kepimo formoje apie 10 – 15 minučių.
• Tuomet supjaustykite, patiekite į lėkštes ir valgykite su mėgstamomis daržovėmis arba vieną.
• Skanaus!

Receptas sukurtas bendradarbiaujant su „Lapino puota“

1 Komentarų
0

Jums taip pat gali patikti

1 Komentarų

Palikite atsiliepimą