Moliūgų ir varškės pyragas

Autorius Svajojantis Olandas

Nors už lango vėsu ir darganota ir nuotaikos gali būti ne pačios geriausios, bet… Visa tai greitai galima pakeisti! Ruduo – tai ne tik lietus, šaltis ir krentantys lapai. Ruduo – tai metas, kai galima apsirengti šiltesnį megztinį, kuris guli užmirštas ir laukia Jūsų kada galės „apglėbti. Tai metas, kai namuose pasklinda įvairūs, šildantys aromatai:

• cinamonas, nuo minkštų, kvapnių bandelių.
• imbieras, nuo imbierinių sausainių ar pyragų.
• kardamonas ar gvazdikėliai, nuo maišomos meduolių tešlos.

O kur dar šildančios arbatos, kai nejučia, puodelis po puodelio ima ir ištuštėja… Nes visi taip nori šilumos.

Ruduo – man siejasi ir su moliūgų pyragais. Skaniais, kvapniais, su daug daug prieskonių… O šis moliūgų ir varškės pyragas būtent toks! Kiekvieno rudens laukiu vien dėl jo (žinoma yra ir kitų laukiamų dalykų)! Nes man tai ypatingas pyragas. Net nežinau kodėl?… Bet man jis toooks skanus!

Tad artėjant pyragų dienai, rekomenduoju išbandyti ir Jums!

Apie receptą: labai aromatingas, minkštas varškės pyragas, pagardintas moliūgų tyre ir prieskoniais. Sausainių pagrindas, praturtintas riešutais, kurie paskleidžia savo nuostabų, svaiginantį, riešutinį aromatą. O razinos, nors ir nėra būtinos, bet pyragui suteikia papildomo skonio. Šį pyragą valgyčiau ir valgyčiau…

Pastabos ir patarimai:
• pyragą kepu 26 cm formoje ir man vos vos telpa. Galite kepti 24 cm formoje ir kepti iš pusės normos.
• Kepant 26 cm formoje, galite padidinti pagrindui skirtų ingredientų kiekį. Jei kepsite 24 cm formoje, naudokite produktų tiek, kiek nurodyta recepte.
• Jei matote, kad sumaišius pagrindui skirtus ingredientus, masė labai biri, galite papildomai įpilti šiek tiek tirpinto sviesto (man taip buvo nutikę).
• Šio pyrago „minusas“ – varškės masė labai skysta ir labai taškosi, ypač, jei gaminsite iš pilnos normos. Tad būkite atsargūs! Geriau gaminkite labiau uždarame inde arba kaip nors kitaip „apsidrauskite“.
• Jei nemėgstate razinų, jų ir nedėkite. Kitas variantas – džiovintos spanguolės.
• Man patinka razinas išbrinkinti vandenyje. Taip jos išpampsta ir tampa dar skanesnės (bent jau man).
• Razinas sumaišykite su žiupsneliu miltų. Taip jos nenuskęs ir nenusileis į pyrago apačią.
• Razinas galite įmaišyti pačioje pabaigoje su visa varškės – moliūgo mase arba panardinti į masę, kai masė jau supilta į kepimo formą.
• Papuošimui šokoladu, aš papildomai naudojau 2 valg.š. pieno, kad šokoladas būtų minkštesnis ir būtų lengviau pjauti.


Moliūgų ir varškės pyragas

Nors už lango vėsu ir darganota ir nuotaikos gali būti ne pačios geriausios, bet… Visa tai greitai galima pakeisti! Ruduo – tai ne tik lietus, šaltis ir krentantys lapai. Ruduo… Desertai saldumynai, pyragas, varškė, moliūgas, moliūgų tyrė, sausainiai, riešutai, cinamonas, imbieras, muskatas, vanilinis cukrus, pabarstukai, šokoladas, razinos European Atsispausdinti
Porcijos: 12 Paruošimo laikas: Gaminimo laikas:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Įvertinimas 4.8/5
( 4 Balsavo )

Ingredientai

Pagrindui:
270 g sausainių „Selga“
100g mėgstamų riešutų
50 g rudo cukraus
120 g tirpinto sviesto

Įdarui:
• 1 kg kreminės varškės (ar kreminio sūrio)
• 400 g cukraus
• 450 g moliūgų tyrės*
• 5 dideli kiaušiniai
• 3 valg.š. miltų
• 1 arb.š. malto cinamono
• ½ arb.š. malto imbiero
• ¼ arb.š. malto muskato
• ¼ arb.š. druskos
• 2 arb.š. vanilinio cukraus
• razinų

Papuošimui:
100 g šokolado
2 valg.š. pieno ar grietinėlės
sauja šokoladinių pabarstukų

Gaminimo instrukcijos

Pagrindas:

• Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros.
• Kepimo popieriumi išklokite 26 cm skersmens apvalų kepimo indą.
• Sausainius susmulkinkite iki labai smulkių trupinių.
• Riešutus smulkiai sukapokite ir sumaišykite su cukrumi.
• Supilkite tirpintą sviestą ir išmaišykite.
• Turite gauti lipnią vientisą masę.
• Šia mase išklokite kepimo indo dugną ir sieneles (apie 5 cm aukščio).
• Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, kol gražiai parus.
• Atvėsinkite.

Įdaras:

• Dideliame dubenyje išplakite kreminę varškę ir cukrų elektriniu plaktuvu iki purios masės.
• Sudėkite ir įmaišykite moliūgų tyrę.
• Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakite.
• Suberkite miltus, prieskonius, druską, supilkite vanilę.
• Dar kartą išplakite.
• Supilkite paruoštą kremą ant atvėsusio pyrago pagrindo.
• Suberkite razinas.
• Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą 20 minučių, kol pyrago kraštai sutvirtės, o centras, pajudinus kepimo indą, vis dar šiek tiek virpės.
• Atvėsinkite mažiausiai valandą.
• Tuomet išimkite iš kepimo indo ir palaikykite šaldytuve per naktį.

Papuošimas:

• Šokoladą ištirpinkite su 2 valg.š. pieno ar grietinėlės ant garų „vonelės“.
• Prieš patiekdami, aptepkite tirpintu šokoladu ir apibarstykite šokoladiniais pabarstukais.
• Skanaus!

*Moliūgą supjaustykite gabalais, išimkite sėklas ir šiek tiek patepkite aliejumi. Dėkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepkite iki 190 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol moliūgas taps minkštas. Tai gali trukti apie 45 – 50 minučių. Bet visada galite patikrinti šakutės pagalba. Jei šakutė lengvai įsminga į moliūgo gabalėlius – viskas, moliūgas iškepė. Išėmę iš orkaitės, nulupkite odelę. Moliūgą dėkite į maisto smulkintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės – tyrės.
Jei norite ir, jei reikia tirštesnės moliūgo tyrės, galite į kiaurasamtį, ištiestą marlės audeklu, sudėti jau sutrintą moliūgo tyrę ir leisti per naktį nuvarvėti skysčiui.

Recepto šaltinis: Saulėta virtuvė

0 Komentarų
1

Jums taip pat gali patikti

Palikite atsiliepimą