Ar mėgstate patingėti? Oi… Toks klausimas gana atviras! Ir turbūt ne kiekvienas norėtų prisipažinti, kad mėgsta patinginiauti. Bet šį kartą ne apie tai! Galite būtų ramūs! O gal kas nors nori prisipažinti?…
Turbūt daugelis bent kartą ragavo „Tinginio“. Taip, taip! Tai tas pats desertas iš sausainių gabaliukų, sviesto, kondensuoto pieno, pieno, kakavos ir šokolado. Jų variacijų yra išgalvota labai daug, tad ir ingredientai šiek tiek skiriasi. Negana to, jis labai lengvai pagaminamas. Bet šį kartą irgi ne apie tai!
Turime ir šiek tiek kitokią versiją – šokoladinis „saliamis“. Galite būti ramūs. Nežadu mėsos maišyti su šokoladu. Bet, kai „Mulate“ turi tiek daug skirtingų kremų, aš jau negaliu susilaikyti ir ko nors nepagaminti! Ir šį kartą, į šį šokoladinį „saliamį“ , įmaišiau lazdyno riešutų kremo. Negana to, įbėriau ir gerai paskrudintų lazdyno riešutų, kurie puikiai derėjo. Dėl „cinkelio“ įmaišiau šokoladą su juodaisiais serbentais ir avietėmis ir pabaigai įbėriau liofilizuotų juodųjų serbentų miltelių. Ir nors skambanti skonių nata labiau šokoladinė, bet labai patiko išbandyti šiek tiek kitokią versiją.
Tad, jei ir Jums kyla noras išmėginti ką nors naujo, tai kviečiu pasigaminti desertą, kuris tikrai neužims daug laiko. Daugiau laiko užims tik laukimas. O vėliau galėsite skanauti ir vaišinti kitus!
Apie receptą: labai šokoladinis, labai lengvai pagaminamas ir toks, kurio užteks ilgam. Labai patiko skrudinti lazdyno riešutai, kurie suteikė papildomos tekstūros. Tas „trakšt trakšt“ tikrai labai gardus. Skanaukite, vaišinkite ir dalinkitės su kitais.
Pastabos ir patarimai:
• Šio deserto pavyks pagaminti tikrai nemažai. Jo užteks nemažai kompanijai.
• Juodųjų serbentų skonio man pritrūko. Šis desertas labiau šokoladinis ir šis skonis tikrai dominuoja. Jei norite, galite visai nedėti liofilizuotų miltelių arba kaip tik – padidinti jų kiekį.
• Romo galite ir nepilti. Nėra būtina. Tuo labiau, jei desertu vaišinsis vaikai.
• Neperkaitinkite masės ant garų vonelės! Kitu atveju gali „išvirti“ tryniai.
• Jei sviestas atsiskiria nuo bendros masės, laiks nuo laiko permaišykite. Jei matysite, kad vis tiek masė nesusijungia po nurodyto laiko, įberkite daugiau smulkintų sausainių.

Ingredientai
240 g sausainių
210 g lazdyno riešutų kremo (naudojau „Mulate“)
220 g sviesto
140 g šokolado (naudojau „Mulate“ su avietėmis ir juodaisiais serbentais)
1 arb.š. liofilizuotų juodųjų serbentų miltelių (nebūtina)
2 kiaušinių tryniai
30 g romo (nebūtina)
50 g skrudintų lazdyno riešutų
Apvoliojimui:
20 g skrudintų lazdyno riešutų
1 valg.š. sausainių trupinių (paimti nuo bendros masės)
Gaminimo instrukcijos
• Sausainius suberkite į maisto smulkintuvą ir susmulkinkite iki rupios masės.
• Atidėkite į šalį.
• Pasiruoškite vandens vonelę.
• Į nedidelį puodą įpilkite vandens. Vandens turi būti tiek, kad gerai apsemtų puodo dugną.
• Į metalinį indą, kurį statysite ant garų vonelės, sudėkite dalį sviesto, lazdyno riešutų kremą, šokoladą ir romą.
• Viską statykite ant puodo su vandeniu (vanduo neturi siekti indo, o tik šildyti garais) ir kaitinkite, kol viskas ištirps ir gausite vientisą masę.
• Masę kaskart pamaišykite. Neperkaitinkite.
• Kai visi ingredientai ištirps ir susijungs, indą nuimkite nuo garų vonelės ir leiskite porą minučių atvėsti.
• Sudėkite trynius ir likusį sviestą. Viską gerai išmaišykite.
• Suberkite rupius sausainių trupinius (šaukštą sausainių pasilikite) ir labai gerai išmaišykite.
• Suberkite kepintus ir stambiai smulkintus lazdyno riešutus. Išmaišykite.
• Visą masę uždenkite maistine plėvele į kontaktą (t.y., kad plėvelė liestų pačią masę) ir palikite šaldytuve apie valandą. Per tą laiką masė apstings, sutvirtės ir bus lengviau dirbti.
• Po valandos ištraukite masę iš šaldytuvo.
• Ant stalo patieskite maistinę plėvelę ir rankų pagalba suformuokite pailgą ritinėlį, gerai suspauskite ir suvyniokite.
• Paruoštą ritinėlį perkelkite ant tvirto paviršiaus ir padėkite į šaldytuvą per naktį ar bent kelioms valandoms.
• Kitą dieną, smulkiai susmulkinkite lazdyno riešutus ir sumaišykite su sausainių trupiniais.
• Šokoladinį „saliamį“ išvyniokite iš plėvelės ir apvoliokite sausainių ir riešutų trupiniuose.
• Pjaukite ir skanaukite.
Receptas sukurtas bendradarbiaujant su „Mulate„