Jei jau pasirodau, tai dažnu atveju „atsinešu“ ką nors saldaus. Taip ir šį kartą atėjau su stiklainėliu saldžios šaltalankių karamelės. Negirdėta? Neragauta? O gal anokia čia egzotika?
Karamelę verdu jau tikrai seniai. Ir ne visi tie kartai buvo sėkmingi. Buvo ir sudegusi. Kai jaučiamas nemalonus kartėlis. Buvo ir iki galo neišvirus. Buvo ir tokių atvejų, kai karamelė sušoko gabalais. Bet gyveni ir mokaisi. Nors tiksliau būtų gamini toliau iki to karto, kai pavyksta. Juk svarbiausia nepasiduoti, tiesa?
Ir tik po kurio laiko sužinojau, kad karamelė nebūtinai turi būti pagardinta tik žiupsneliu druskos. Paprasta ir sūdyta karamelė. Ot, pasirinkimas! Juk mes įpratę rinktis bent iš 10 ir daugiau rūšių.
Taip yra ir su karamele. Ji gali būti, kokio tik nori skonio ( na, per daug nenoriu čia prifantazuoti. Tad ramiai. Viskas proto ribose ). Ir būtent ši karamelė ypatinga tuo, kad dalis grietinėlės pakeista šaltalankių sultimis. Naujiena, ką? Ar norit pasakyti „ Jau seniai ir taip žinojau!“? Pačios sultys tikrai labai rūgščios, tai labai gerai subalansuoja skonį ir atsveria dalį saldumo.
Bet kokiu atveju karamelė gali būti su įvairiomis sultimis. Su obuolių taip pat išmėginau… Skaniai skamba, tiesa? O kokia atsiveria skonių įvairovė!
Tad, jei ir Jūs esate naminės karamelės gerbėjai, tai labai kviečiu į virtuvę išbandyti šį receptą. O, jei kas nors ne taip arba norite paklausti – drąsiai rašykite!
Apie receptą: saldi, skani ir šiek tiek neįprasto skonio – tokia ši karamelė. Nepatiks tik tokiu atveju, jei nemėgstate šaltalankių. Gardinkite pusryčių blynus ar skrebučius, sluoksniuokite desertus ar valgykite vieną kaip desertą. Tik nepersistenkite – juk viskas su saiku 🙂
Pastabos ir patarimai:
• Galite mažinti sulčių kiekį, bet tokiu atveju, karamelė bus saldesnė ir mažiau jausis šaltalankių skonis ir aromatas.
• Naudojau tikrai labai rūgščias šaltalankių sultis, todėl karamelė ne tokia saldi.
• Galite naudoti obuolių sultis. Išbandyta!
• Karamelė nėra labai tiršta. Labiau kaip tirštas padažas.

Ingredientai
240 g cukraus
150 g grietinėlės
90 g šaltalankių sulčių
60 g vandens
60 g sviesto
Gaminimo instrukcijos
• Į vidutinio dydžio puodą suberkite cukrų ir supilkite vandenį.
• Puodą kaitinkite ant vidutinės ugnies.
• Kaitinkite tol, kol cukrus ištirps. Galite šiek tiek pasukioti puodą, bet jokiu būdu nemaišykite šaukštu ar kitu įrankiu.
• Kai vanduo užvirs ir ims burbuliuoti, kantriai laukite.
• Pamažu cukraus sirupas pradės keisti spalvą. Nemaišykite, bet galite lengvai pasukioti puodą.
• Tuo pat metu, nedideliame puode pakaitinkite grietinėlę, kol taps karšta ( užvirti nereikia ).
• Tą patį padarykite su šaltalankių sultimis. Visi skysčiai turi būti karšti.
• Kai matysite, kad cukraus sirupas tapo gintarinės spalvos, išjunkite ugnį.
• Pamažu supilkite karštą grietinėlę. Atsargiai! Viskas aplinkui stipriai suputos.
• Viską gerai išmaišykite.
• Supilkite šaltalankių sultis ir dar kartą išmaišykite.
• Sudėkite minkštą gabalėliais supjaustytą sviestą ir gerai išmaišykite.
• Šiek tiek palaukite, kol karamelė atvės ir supilkite į sandarų stiklainėlį.
• Laikykite šaldytuve.