Turėjau aš tų svogūnų laiškų… Gana didelių ir atrodo vienu metu neįveikiamų. Barsčiau ant sumuštinių, kiaušinių, bėriau į sriubą, bet toks jų panaudojimo būdas labai jau minimalus ir ribotas. Tik dėl grožio. Galima taip pasakyti 🙂 Vis galvojau, kad būtų gaila, jei jie „pradingtų“ nepanaudoti. Ir taip kilo idėja ką nors iš jų pagaminti. Arba juos kur nors įmaišyti. Užgimusi mintis liko nepamiršta ir štai, jau galiu pasidalinti ja su Jumis. Tiksliau tuo rezultatu, kurį pavyko įgyvendinti 🙂
Svogūnų laiškų duona. Skamba įdomiai ar keistai?
Iš pradžių ir aš galvojau ką čia prigalvojau!? 😀 Ir nežinojau, ar šie mano eksperimentai iš vis pavyks. Bet pavyko tikrai labai gerai! Minkšta, kvapni, ilgai išlieka šviežia. O dar ta graži, švelni žalia spalva!… Myliu žalią spalvą! 🙂
Papildomo skonio suteikė ir pomidorų pesto. Bet jis čia visai nebūtinas, atsisakykite, jei norite. Žodžiu, eksperimentuokite! Nes tie eksperimentai kartais visai skaniai nustebina 🙂
Tad, jei kyla abejonių, pabandykit. Tikrai nieko neprarasit 🙂 Nebent tik daug svogūnų laiškų… 🙂
Apie receptą: minkšta, kvapni ir gardi duona. Sakyčiau tikrai vykęs eksperimentas 🙂 Skanu valgyti vieną, bet aš gaminau ir sumuštinius, ir tepiau kreminio sūrio, derinau su kitais ingredientais. Visaip skanu 🙂
Pastabos ir patarimai:
• Svogūnų laiškų nereikia sumalti iki tyrės.
• Svogūnų laiškus galite sutrinti rankiniu trintuvu ar maisto smulkintuvu atskirai arba galite išplakti kokteilinėje kartu su kiaušiniais ir kefyru. Tik iš pradžių išplakite kiaušinius su kefyru ir druska, o tik vėliau suberkite svogūnų laiškus ir išplakite dar kartą. Tik nesusmulkinkite per daug 🙂
• Pomidorų pesto galite keisti į bazilikų pesto. Arba visai atsisakyti.
• Naudojau fermentinį sūrį. Bet tikrai galite naudoti ir kitokį taip išgaunant skirtingus skonius.

Ingredientai
110 g šviežių svogūnų laiškų
170 g kefyro
50 g aliejaus
4 vidutinių kiaušinių
90 g fermentinio sūrio
240 g miltų
2 arb.š. kepimo miltelių
⅓ arb.š. sodos
1-½ arb.š. druskos
100-120 g pomidorų pesto
Gaminimo instrukcijos
• Orkaitę įkaitinkite iki 180°C (režimas viršus-apačia). Pailgą, 23 cm skersmens kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir atidėkite į šalį.
• Svogūnų laiškus sudėkite į maisto smulkintuvą. Susmulkinkite, bet nesutrinkite iki tyrės.
• Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, druską ir gerai išmaišykite.
• Kitame dideliame dubenyje išplakite kiaušinius, aliejų ir kefyrą iki vientisos masės. Sudėkite didžiąją dalį tarkuoto sūrio (palikite šiek tiek pabarstymui ant viršaus) ir svogūnų laiškus. Maišykite, kol gerai susimaišys.
• Sumaišykite sausus ir šlapius ingredientus ir maišykite tik tol, kol nebebus matyti sausų ingredientų.
• Pusė tešlos kiekio supilkite į paruoštą kepimo formą, išlyginkite. Sudėkite pusė kiekio pomidorų pesto, supilkite likusią tešlą ir išlyginkite paviršių. Sudėkite likusį pesto ir pabarstykite likusiu sūriu.
• Kepkite apie 50-60 minučių, arba tol, kol į vidurį įsmeigtas medinis pagaliukas ištrauktas bus švarus.