Maisto magija virtuvėje. Arba gaminu iš to, ką turiu…
Jums taip būna? Man taip nutiko šį kartą, kai labai norėjau pasigaminti humusą! Ilgai atidėliojau šį reikalą, bet pagaliau prisiruošiau. Išduosiu paslaptį, tik niekam nesakykit… Bet nesu valgęs HUMUSO! Ar taip gali būti? Pasirodo gali!
Tai va… Žiūrėjau, ieškojau kaip jis čia gaminamas. Ir žinojau tik tiek, kad pasirinkimų daugybė ir galima gaminti nebūtinai iš avinžirnių. Taip pat būtina sezamų pasta! Bet aš vis dėlto pasilikau prie įprastinio varianto. Nenorėjau per daug eksperimentuoti, bet taip išėjo, kad būtent taip ir nutiko!
Truputį šio, truputį ano… Kai ko įdėsiu daugiau, kai ko neturiu ir nereikia. Žodžiu, bus gerai.
Ir pirmas rezultatas manęs tikrai nenuvylė! Bent jau man tikrai patiko. Bėda ta, kad nežinau, ar čia humusas vien dėl to, kad iš avinžirnių, ar tiesiog užtepėlė, kuri net nepanaši į humusą. Kadangi daugiau nieko nesu ragavęs, tai sunku atsakyti. Bet, jei Jūs išbandysite, tai, prašau, man patvirtinti, ar čia bent panašu į humusą!
O kol kas ačiū už dėmesį. Ties tuo nesustosiu ir tikrai dar bandysiu naujus skonius! Iki greito!…
Apie receptą: glotnus, tirštas ir labai skanus prie įvairių užkandžių. Tinka pjaustytos daržovės, krekeriai ar lazdelė – kabini ir skanauji. Jaučiasi citrinos rūgštėjusi nata. Sūrumas. Saldumas ir gaivumas nuo prisirpusio granato. Mmm… Kaip jis čia tinka! Lengvas dūmo kvapas nuo rūkytos paprikos. Ir smulkintos pistacijos, prie humuso kremiškumo, suteikia papildomos ir kitokios tekstūros. Na, tikrai labai skanu!
Pastabos ir patarimai:
• Avinžirniai, prieš naudojimą, turi būti nuvarvinti ir sausi.
• Pats ilgiausias ir nemaloniausias darbas yra pašalinti nuo avinžirnių odeles. Nors, jei mėgstate medituoti, tai gali būti neblogas variantas.
• Citrinos sultis ir sūrumą galite pasireguliuoti pagal save. Iš pradžių įpilkite ar įdėkite mažiau, ir ragaukite. Taip pasieksite sau optimalaus skonio variantą.
• Rūkyta paprika nėra būtina. Kaip ir visi kiti priedai: pistacijos ar granatų sėklos.
• Rekomenduoju nepagailėti granatų sėklų, jos tikrai labai tinka!
• Pistacijas galite keisti ir kitais riešutais.
• Naudokite alyvuogių aliejų, kuris švelnaus skonio. Kartus aliejus, humusui taip pat suteiks kartumo ir bus neskanu.
Ingredientai
300 – 330 g konservuotų avinžirnių
70 g sezamų pastos
50 g citrinos sulčių
2 valg.š. ledinio vandens
1 valg.š. alyvuogių aliejaus.
1 skiltelė česnako
¼ - ½ arb.š. druskos
¼ arb.š. malto kumino
1 – 2 valg.š. graikiško jogurto
sauja granatų sėklų
sauja smulkintų pistacijų
žiupsnelis rūkytos paprikos
Gaminimo instrukcijos
• Avinžirnius iš skardinės nuvarvinkite ir nusausinkite.
• Spausdami tarp dviejų pirštų, pašalinkite jų odeles.
• Atidėkite į šalį.
• Citrinos sultis ir smukintą česnaką sudėkite į maisto smulkintuvą ir sutrinkite.
• Palikite apie 10 minučių, kad česnako skonis taptų švelnesnis.
• Po 10 minučių, į tą patį maisto smulkintuvą supilkite sezamų pastą.
• Trinkite, kol masė taps tiršta ir kreminė (apie 2 minutes).
• Supilkite ledinį vandenį ir dar kartą gerai išplakite.
• Suberkite avinžirnius, alyvuogių aliejų ir maltą kuminą.
• Trinkite iki visiškai vientisos konsistencijos.
• Jei reikia, nugramdykite nuo smulkinimo indo sienelių masę ir toliau trinkite iki lygios tekstūros.
• Paruoštą humusą, tame pačiame smulkinimo inde, arba perkeldami į kitą indą, sumaišykite su graikišku jogurtu.
• Patiekite apšlakstę alyvuogių aliejumi, apibarstykite rūkyta paprika, granatų sėklomis ir smulkintais pistacijų riešutais.
• Tinka valgyti tiek vieną, tiek su įvairiais priedais.
Recepto šaltinis: šiek tiek įkvėpimo sėmiausi iš COOKIE + kate