O štai ir savaitgalis! Daugelio labai laukiamas, tiesa? Vieni, gali atsikvėpti, nes leidžia ir gali daugiau laiko skirti šeimai. Kiti, nes tai atokvėpis nuo savaitės darbų. Dar kiti laukia savaitgalio, nes gali daugiau laiko skirti SAU!… Ir nesvarbu, ar tas laikas skirtas artimiems žmonėms ir draugams, ar ramiam vakarui vienumoje. Visi tikriausiai sutiks, kad savaitgaliai skirti atsikvėpti ir pasimėgauti. O kaip tą laiką kiekvienas praleidžia, jau kiekvieno asmeninis reikalas.
Bet yra ir tokių, kurie laukia savaitgalio, nes planuoja išsikepti savo mėgstamą pyragą. O gal ir kokį kitą desertą ar patiekalą? Koks skirtumas! Noras savo namus paversti gardžių kvapų ir skonių oaze, neleidžia nurimti. Kai ateina noras ir ingredientų sąrašas po truputį pildosi, nejučia apima neapsakomas džiaugsmas, kuo greičiau lėkti į virtuvę ir gaminti. Ir belieka tik laukimas… Kai skirtingi ingredientai susilieja, pamažu viskas įgauna „kūną“ ir tereikia, kuo greičiau visus kviesti prie stalo ir mėgautis.
Tad šį kartą, kviečiu pildyti savo ingredientų sąrašą, pasiraitoti rankoves, naudoti savo turimas rudenio gėrybes ir išsikepti ( o gal iškepti? ) skanių sausainių! Pirmyn!…
Apie receptą: man niekaip nesiverčia liežuvis jų vadinti sausainiais. Man jie keksiukai sausainių pavidalu. Keksiukai apsimetantys sausainiais! Toks tarpinis variantas tarp dviejų desertų. Labai minkšti, labai skanūs. Saldūs. Verti dėmesio ir paragavimo.
Pastabos ir patarimai:
-
- sausainiai saldūs. Jei norite, galite sumažinti cukraus kiekį.
- miltų kiekis gali šiek tiek skirtis. Aš naudojau 250g. ir man užteko.
- tešla labai minkšta, tad reikia arba atšaldyti tešlą, arba suformuoti rutuliukus šlapiomis rankomis (ką aš ir dariau).
- galite kepti vienoje arba dvejose skardose. Aš pasirinkau I-ąjį variantą ir kepiau per du kartus.
- sausainiai, kepdami, linkę plėstis, tad atkreipkite į tai dėmesį ir nekepkite arti vienas kito.
Ingredientai
½ puodelio (100 g) minkšto sviesto
1/3 puodelio (65g) balto cukraus
1/3 puodelio (65g) rudo cukraus
1 kiaušinio
1 arb.š. vanilės ekstrakto
½ puodelio (140g) moliūgų tyrės (receptas čia)
1 ½ puodelio (240-300g) miltų
1 ½ arb.š. prieskonių mišinio (cinamonas, imbieras, muskatas, gvazdikėliai ir pan.)
½ arb.š. kepimo sodos
½ arb.š. kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
1 puodelis balto šokolado gabaliukų (aš dėjau 100 g)
Gaminimo instrukcijos
• Įkaitinkite orkaitę iki 180ºC.
• Kepimo popieriumi išklokite kepimo formą.
• Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, druską, prieskonius.
• Eektriniu plakikliu išsukite sviestą ir abiejų rūšių cukrų.
• Įmuškite kiaušinį, sudėkite moliūgų tyrę, supilkite vanilę ir viską išmaišykite.
• Suberkite visus sausus produktus ir išmaišykite.
• Į tešlą įmaišykite balto šokolado gabaliukus.
• Mažu, ledų šaukštu (1-2 valgomi šaukštai) suformuokite sausainius ir dėkite juos ant paruoštos kepimo formos.
• Kepkite sausainius 12-14 minučių arba kol paruduos kraštai.
• Visiškai atvėsinkite.
*Moliūgą supjaustykite gabalais, išimkite sėklas ir šiek tiek patepkite aliejumi. Dėkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepkite iki 190 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol moliūgas taps minkštas. Tai gali trukti apie 45 – 50 minučių. Bet visada galite patikrinti šakutės pagalba. Jei šakutė lengvai įsminga į moliūgo gabalėlius – viskas, moliūgas iškepė. Išėmę iš orkaitės, nulupkite odelę. Moliūgą dėkite į maisto smulkintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės – tyrės.
Jei norite ir, jei reikia tirštesnės moliūgo tyrės, galite į kiaurasamtį, ištiestą marlės audeklu, sudėti jau sutrintą moliūgo tyrę ir leisti per naktį nuvarvėti skysčiui.
Recepto šaltinis: Baking Secrets