Keksas su alyvuogių aliejumi, apelsinais ir aguonomis

Autorius Svajojantis Olandas

Šiek tiek dvejojau, ar pasidalinti šiuo keksu su alyvuogių aliejumi, kvapniais apelsinais ir aguonomis. Atrodo, lyg ir ne laikas?… Bet pavasaris užtruko, o ir aš pats nenoriu užmiršti šio skanaus kekso skonio! Tad nieko nelaukęs ėmiau ir surašiau receptą.

Gal taip paskatinsiu ir Jus išsikepti ir nieko neatidėlioti? 😉

Visad labai norėjau išbandyti saldų pyragą ar kvapnų keksą su alyvuogių aliejumi, bet tik dabar tam atėjo laikas. O girdėjau tikrai labai įvairių nuomonių. „Neskanus, nevalgomas, jaučiasi bjaurus alyvuogių aliejaus skonis“ ir panašiai. Tad po tokių apibūdinimų tikrai nekyla didelis noras imti ir išbandyti.

Bet… Aš nebūčiau aš, jei nepatenkinčiau savo smalsumo! Tad ėmiau ir iškepiau! Ir ką galiu pasakyti?

Aš tikrai nejaučiu jokio bjauraus alyvuogių aliejaus skonio! Ar jausmo, kad kepinys toks nevalgomas, kad reikia mesti į šiukšlių dėžę! Gaila laiko, gaila sugadintų produktų… Tikiuosi ir Jums taip nenutiks.

Pyragas labai minkštas, purus, ne per saldus (bent jau man…). Labai geros tekstūros ir skonio. Nemeluosiu, tikrai šiek tiek jaučiasi alyvuogių aliejus. Bet tas skonis tikrai nėra įkyrus. Jei kiti nepajautė skirtumo nuo paprasto aliejaus, kuris būna pilamas į kepinius, tai labai viliuosi, kad ir Jūsų skonio receptoriai nebus sudirginti.

Tad gal kepam ir įsitikinam?! Kaip manot? 🙂

Apie receptą: minkštas ir purus, drėgnas ir kvapnus, su lengvai jaučiamomis apelsino natomis ir smagiai traškančiomis aguonomis. Tikrai labai skanus keksas!

Pastabos ir patarimai:
• Rinkitės švelnesnio skonio alyvuogių aliejų. Nors alyvuogių aliejus gąsdina dėl savo specifinio kvapo ir galimo skonio kepiniuose, bet neišsigąskite. Aš kepiau du kartus ir naudojau skirtingą aliejų. Antrą kartą šiek tiek daugiau jaučiau alyvuogių skonį, o gal labiau aromatą?… Man tai tikrai netrukdė ir keksas buvo vis tiek labai skanus. Tačiau kiti ragavę visai nepajautė „nepageidaujamo“ alyvuogių skonio, tad gal tikrai nereikia pergyventi?
• Aguonų galite naudoti ir daugiau, jei tik labai mėgstate. Bet man ir tokio kiekio pakako.
• Pirmą kartą keksą kepiau 45 minutes, antrą – 50 minučių. Taip norėjau sužinoti, ar bus koks nors skirtumas. To nepastebėjau. Atsižvelkite į savo orkaitę, nes tik Jūs geriausiai žinote kaip ji kepa. Laikas tik mažas pastebėjimas į kurį reikėtų atkreipti dėmesį. Jums gali kepti ilgiau arba trumpiau.
• Kepimo laikas taip pat priklauso nuo kepimo formos dydžio. Aš naudojau 26 cm dydžio kekso formą su skyle ir išimamu dugnu.
• Naudojant kepimo formą su skyle, dugną galite iškloti kepimo popieriumi (taip bus lengviau išimti kepinį), bet tuomet reikės iškirpti atitinkamo diametro skylę.

Keksas su alyvuogių aliejumi, apelsinais ir aguonomis

Šiek tiek dvejojau, ar pasidalinti šiuo keksu su alyvuogių aliejumi, kvapniais apelsinais ir aguonomis. Atrodo, lyg ir ne laikas?… Bet pavasaris užtruko, o ir aš pats nenoriu užmiršti šio skanaus… Keksai ir keksiukai saldumynai, kepiniai, desertas, keksas, alyvuogių aliejus, aguonos, apelsinai, apelsinų sultys, pienas, apelsino žievelė European Atsispausdinti
Porcijos: 12 gabalėlių Paruošimo laikas: Gaminimo laikas:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Įvertinimas 5.0/5
( 3 Balsavo )

Ingredientai

280 g miltų
200 g cukraus
160 ml alyvuogių aliejaus
150 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių
130 ml pieno
3 didelių kiaušinių
1 arb.š. kepimo miltelių
½ arb.š. druskos
2 – 3 apelsinų žievelės
1 – 2 valg.š. aguonų

Gaminimo instrukcijos

• Nedideliame dubenyje sumaišykite miltus, druską ir kepimo miltelius.
• Atidėkite į šoną.
• Kiaušinius, cukrų ir nutarkuotas apelsino žieveles plakite elektriniu plaktuvu apie 4 - 5 minutes iki purumo, kol cukrus ištirps, masė pabals ir taps tiršta.
• Toliau pamažu plakdami, supilkite alyvuogių aliejų, kol aliejus įsimaišys į masę.
• Suberkite pusė miltų mišinio ir ant lėčiausio greičio išplakite.
• Tuomet supilkite pieną ir toliau plakdami supilkite apelsinų sultis.
• Suberkite likusius miltus, aguonas ir plakite tik tol, kol viskas susimaišys.
• Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros.
• 26 cm skersmens kepimo formą su skyle ištepkite aliejumi ar kitais riebalais.
• Kepkite apie 40 – 50 minučių, kol keksas iškeps.
• Leiskite pyragui bent šiek tiek atvėsti ir tik tuomet perkelkite keksą ant lėkštės.
• Prieš patiekdami, galite apibarstyti cukraus pudra ar valgyti dar šiltą su stikline pieno.
• Skanaus!

0 Komentarų
0

Jums taip pat gali patikti

Palikite atsiliepimą