Labai nemėgstu švaistyti ir išmesti maisto. Todėl beveik visada stengiuosi gaminti tiek, kad maistas būtų suvalgytas per 1–2 kartus. Labai gerai, kai yra daug valgytojų ir maistas yra skanus! Tada net ir dalintis būna šiek tiek gaila, nes norisi daugiau nei yra!
Bet visko būna…
Kai gamini ir vadovaujiesi nežinomais ir kitų receptais, juk ne visada gali būti užtikrintas, kad bus skanu. Tad arba kaip nors suvalgai dantis sukandęs, arba maisto likutis keliauja iš kur niekada negrįš… Taip tikrai pasitaiko! Bet taip būna itin retai! Todėl man labai patinka receptai, kuriuose naudojamas visas indelis grietinės, visa skardinė konservuotų pupelių, visas indelis maskarponės… Tokiu būdu išvengiama likučių ir galvojimo „Kur sudėti likusius produktus?“.
Bet, jei jau taip nutiko… Tai galima improvizuoti ir sudėti produktus į jau mėgstamą patiekalą ar desertą. Juk nesinori dar ką nors gaminti papildomai, jei valgytojų itin mažai. O, jei ir ten kas nors liks ir vėl reikės ką nors sunaudoti? Juk tikras vargas, tiesa?! Taip maisto gaminimas gali virsti į visos dienos darbą!
Neseniai gaminau obuolių keksą su maskarpone. Jame naudojama tik pusė indelio maskarponės. Kažkaip negerai, tiesa?… Tai štai! Yra išeitis – naujas receptas! Juk nieko nereikia ieškoti ar eiti į parduotuvę papildomai nusipirkti. Viskas ko reikia, tai tas likutis maskarponės. O kiti produktai, tikiu, ir taip jau yra Jūsų namų spintelėse! Tad beliks juos susirasti, atrasti šiek tiek laiko ir gaminti cinamoninį keksą su maskarpone! Pirmyn!
Apie receptą: nepažadu, kad šis kepinys Jus pakylės iki dangaus skonio prasme. Bet jis lengvai pagaminamas, gardus, pakankamai minkštas ir drėgnas. O lengvai pakvimpantis cinamonas, priverčia uoslę ieškoti kvepiančio deserto.
Pastabos ir patarimai:
• originaliame recepte naudojama 300g cukraus. Man pasirodė per daug, tad aš šiek tiek sumažinau ir naudojau 250g.
• kepiau metalinėje kekso formoje su skyle. Ar blogai ištepu kepimo formą riebalais, ar kita priežastis. Bet su šia forma vis turiu problemų, kadangi kepiniai prilimpa ir gražiai neišsiima. Jūs galite naudoti savo kepimo formą, kurioje viskas pavyksta puikiai.
• man keksas kepė apie 40 minučių.
Ingredientai
180g. sviesto (kambario temperatūros)
125g. kreminio sūrio (kambario temperatūros)
1 ¼ stiklinės (250g) cukraus
3 dideli kiaušiniai
1 arb.š. vanilės ekstrakto
1 ½ stiklinės (220g) miltų
1 arb.š. cinamono
1 arb.š. kepimo miltelių
½ arb.š. druskos
Gaminimo instrukcijos
• Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros.
• Ištepkite riebalais 22 cm apvalią kekso formą su skyle.
• Elektriniu plaktuvu gerai išplakite sviestą ir kreminį sūrį.
• Sudėkite cukrų ir dar kartą viską išplakite kol masė bus puri ir kreminė.
• Po vieną, nuolat plakant, įmuškite kiaušinius.
• Įpilkite vanilės ekstraktą.
• Įsijokite miltus, cinamoną, kepimo miltelius ir druską.
• Plakite iki vientisos masės, bet pasistenkite neperplakti.
• Supilkite tešlą į riebalais išteptą formą ir išlyginkite paviršių.
• Kepti apie 60-70 minučių arba kol patikrinus mediniu pagaliuku jis nebeaplips tešla.
• Išimkite iš orkaitės ir palikite keksą formoje apie 20 minučių.
• Po 20 minučių keksą išimkite iš formos ir leiskite pilnai atvėsti.
• Prieš patiekiant galite apibarstyti cukraus pudra.
Recepto šaltinis: CranberryJam