Nuobodūs sumuštiniai, jau seniai nukeliavo į užmarštį! Jei sumuštinis su paprasta dešra ar sūriu, buvo mūsų vaikystėje, tai dabar visa tai keičia įmantriais pavadinimais skambantys ingredientai iš užsienio šalių, nuo kurių gausybės gali net galva apsisukti! Aš kartais pagalvoju, kokia karta užaugs, kai jau dabar vaikai pusryčiams valgo „Serrano“ kumpį su prancūzišku kruasanu, šalia prinokęs avokadas, o dienos energijos semiasi iš žaliojo kokteilio!
O gal aš klystu? Gal tai tik mano įsivaizdavimas?! Gal pats paprasčiausias visiems sumuštinis ir yra tas su daktariška dešra ir paprastu fermentiniu sūriu? Gal daugiau nieko ir nereikia iki sočių ir energijos suteikiančių pusryčių?
O galbūt ir nėra teisingo atsakymo? Ir abu variantai yra teisingi? Juk vienas, valgydamas sumuštinį jausis lyg jis būtų pats skaniausias. O kitas, valgys prašmatniais ingredientais nukrautą stalą ir vis tiek bus nepatenkintas?
Manau, viskas priklauso tik nuo mūsų!… Ir tik mes galime nuspręsti, ar valgome su meile pagamintą sumuštinį, ar tai tik „tuščias maistas“ keliaujantis į mus.
Šį kartą, kviečiu pasigaminti, kiek kitokį ir daugiau laiko reikalaujantį, skanių sumuštinių variantą. Nors daugiau laiko užtrunka tik nusipirkti produktus parduotuvėje ir išsivirti spanguolių – ispaninio šalavijo sėklų džemą. Visa kita – paprasta kaip ir visada…
Apie receptą: skrudintos duonos riekelės suteikia traškumo ir paverčia sumuštinius dar skanesniais. Salotos ir sultenių lapeliai suteikia drėgmės sumuštiniui ir tai leidžia jais dar lengviau užkandžiauti. Visa tai papildo traškūs ir gaivūs obuolio griežinėliai. O spanguolių ir ispaninio šalavijo sėklų džemas suteikia dar pikantiškesnio skonio. Ir prie viso to, puikiai deranti antienos filė. Sumuštiniai tikrai tinkantys sotiems ir gardiems pusryčiams!
Pastabos ir patarimai:
• Sumuštinių duoną rinkitės tokią, kurią labiausiai mėgstate.
• Duonos skrudinti nebūtina, nes tokiu atveju lengviau suslėgti ir valgyti sumuštinį. Bet paskrudinta duona suteikia papildomo skonio, kuris man patinka.
• Salotas rinkitės, kokias tik norite. Obuolius taip pat. Net tai suteikia gaivumo ir lengvumo patiems sumuštiniams.
• Pačios spanguolės, savyje turi kartėlio, kuris gali ne visiems patikti. Bet įmaišius cukraus ar kito saldiklio, to nesijaučia. O bendrame sumuštinio kontekste, šis džemas tik dar labiau papildo skonių įvairovę.
Ingredientai
Sumuštiniams
6 riekelių sumuštinių duonos
250g antienos filė su oda ( iš „Kitchen me“)
150g kreminio ožkos pieno sūrio
salotų lapų
sultenės
obuolio
spanguolių – chia džemo*
Spanguolių ir ispaninio šalavijo sėklų (chia) džemas
140g spanguolių
1,5 – 2 valg.š. rudojo cukraus
1 valg.š. citrinos sulčių
1 valg.š. ispaninio šalavijo sėklų
Gaminimo instrukcijos
Spanguolių ir ispaninio šalavijo sėklų (chia) džemas:
• Spanguoles suberkite į nedidelį puodą.
• Ten pat supilkite šviežiai spaustas citrinos sultis.
• Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies apie 10 minučių, kartais pamaišydami, kol spanguolės subliukš, išskirs sultis ir šios ims burbuliuoti.
• Nuimkite puodą nuo ugnies.
• Įmaišykite rudąjį cukrų ir ispaninio šalavijo sėklas.
• Viską gerai išmaišykite ir leiskite atvėsti.
Sumuštiniai:
• Sumuštinių riekeles paskrudinkite orkaitėje arba skrudintuve, kol gražiai apskrus.
• Leiskite atvėsti.
• Tris duonos riekeles aptepkite kreminiu ožkos sūriu.
• Antienos filė supjaustykite gabalėliais ir išdėliokite ant duonos riekelių.
• Aptepkite spanguolių - ispaninio šalavijo sėklų džemu.
• Salotas supjaustykite ar kitaip susmulkinkite ir išdėliokite ant sumuštinių.
• Ant jų sudėkite, plonai supjaustytas obuolio skilteles.
• Toliau paskleiskite sultenių lapelius.
• Galiausiai aptepkite likusias tris duonos riekeles kreminiu ožkos sūriu ir užvožkite ant sumuštinių.
• Sumuštinius iš karto patiekite ir valgykite.
• Skanaus!
Receptas sukurtas bendradarbiaujant su „Kitchen me“.
1 Komentarų
[…] Sumuštiniai […]